Джеф Безос праща приятелката си в космоса: Тя се чувствала „малко нервна“

98
Колаж: "Нова Вест"

Милиардерът Джеф Безос има за цел да постави началото на ерата на комерсиализираните космически пътувания. Неговата компания „Blue Origin“ ще прати екип от жени в космоса, като приятелката на Безос ще въководи мисията. Лорън Санчес споделя, че се чувства доста нервна, но и развълнувана относно пътуването, което се планира да се случи в началото на 2024 година.

Частната космическа фирма на милиардера Джеф Безос, „Blue Origin“, ще изпрати първия изцяло женски екипаж в космоса през следващата година, съобщава Daily Mail.

Лорън Санчес, приятелката на Безос, каза пред Wall Street Journal, че ще ръководи мисията в началото на 2024 г.

Самоличността на петте дами, които се присъединяват към нея, няма да бъде разкрита до наближаването на старта, който все още не е официално потвърден от компанията.

Припомняме, че Безос, който също е основател и бивш главен изпълнителен директор на Amazon, беше на борда на първата екипажна мисия на „Blue Origin“ в космоса на 20 юли 2021 г.

Санчес каза пред WSJ, че е „супер развълнувана“ и „малко нервна“ относно полета в космоса.

Междувременно Безос – който се разведе със съпругата си през 2019 г. след афера със Санчес – беше „много окуражаващ“ за мисията и е „развълнуван“, че се случва, добави тя.

Санчес е известна в САЩ като медийна личност и водеща на новини, но също така е лицензиран пилот на хеликоптер.

Безос също е в процес на получаване на собствен пилотски лиценз.

Въпреки че Санчес няма опит като астронавт, това не би трябвало да е проблем, тъй като целта на „Blue Origin“ е да изпрати нормални цивилни в космоса.

Безос иска да постави началото на ерата на комерсиализираните космически пътувания, въпреки че клиентите на „Blue Origin“ в момента трябва да платят няколко милиона долара за изживяването.

Според уебсайта на фирмата членовете на екипажа могат да бъдат напълно обучени за полет само за два дни.

След като излетят, пътниците пътуват със скоростта на звука покрай линията на Карман (границата между земната атмосфера и космическото пространство).

След това се носят в безтегловност за няколко минути и стават свидетели на променящи живота гледки на Земята, преди да се спуснат леко с парашути.

В момента Blue Origin разполага с две ракети-носители, включително New Shepard, кръстена на първия американец в космоса, Алън Шепърд.

Превод и редакция: Пламена Сутева