Борисов: Свързах се със съседна Турция. Казаха от какво имат нужда (ВИДЕО)

200
Kaдър: Facebook/Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ изказа своите съболезнования към съседна Турция, като призова членовете и симпатизантите на партията да окажат помощ на пострадалите от трусовете. На брифинг на партията, той коментира и темата с ядрената енергетика.

“Искам да изкажа съболезнования на нашите приятели в Турция и Сирия. И да се обърна към нашите симпатизанти, кметове, членове и общински съвети в цялата страна. Разговарях с турската страна. Казаха, че имат нужда от одеяла, зимни палатки, портативни газови отоплители и генератори за ток, които да се изпратят в помощ на пострадалите. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция в четвъртък. Той коментира и темата с ядрената енергетика. „Знаете, че с огромни усилия в НС успяхме да приеме закони, които да диверсифицират на 100% горивото за двата ни ядрени реактора, съответно с „Фраматом” и „Уестингхаус”. Освен това беше приет закон, с който да се закупят два реактора американско производство, за да може като изтекат 10-те и 15-те години на 5 и 6 реактор, да сме си построили новата мощност”, обясни Борисов.

„17 юни миналата година сме казали за първи път и сме рисували, че 1 лв. взимат от бензина и нафтата и го дават на руснаците. Ето, обяснено ви, написано, нарисувано и никаква реакция. Когато правителството на Христо Иванов взимаше по 1 лв., този който ядеше баницата, никой не му опонира. Ситуацията е същата, само ги няма Киро и Асен в управлението и сега цената е ниска, точно с 1 лв. Някакви въпроси има ли по тая тема? Няма! Радев е праволинеен човек, това е неговото разбиране“, продължи Бойко Борисов.

„Кой мисли за истинска диверсификация, не само за доставки? Още 2012 г. ние сме дали концесия на „Тотал“ и ОМВ, тогава много се смееха. Две години нищо не работеха, турците обявиха огромно находище, а румънците вече го черпят. Говорим за стотици милиарди кубически метра газ на няколко километра от Варна, с най-добрата газопреносна мрежа, която сме изградили. Ние имаме собствена газ и няма да сме зависими от никакви танкери“, обясни той.

По публикацията работи: Велислава Велева