Турски сеизмолог бие тревога: Увеличават се възможностите за предстоящ силен трус

3468
Kaдър: Youtube/ Habertürk TV

Известният турски сеизмолог проф.д-р Наджи Гьорюр предупреди, че се увеличават рисковете за възможно силно земетресение по Северноанадолския разлом в района Мармара, към който спада мегаполисът Истанбул. Две земетресения с магнитуд 7,7 и 7,6, чийто епицентър е Кахраманмараш, унищожиха района, където живеят приблизително 13,5 милиона души в 10 провинции сутринта на 6 февруари. 

 

По последни официални данни 5 хиляди 894 души са загинали, а 34 хиляди 810 души са били ранени. Гьорер каза на гражданите: „Цялата ни страна е в земетръсна зона, трябва да живеем в устойчиви на земетресения градове, не трябва да гласуваме за политическа формация, която не обещава това!“ , цитирано от birgun.net

„От 23 години насам постоянно повтаряме: Подгответе Истанбул за силно земетресение, което очакваме по Северноанадолския разлом. Невъзможно е да се посочи точна дата, на която разломът може да се активизира. Но още след земетресението в Мармара през 1999 г. предупредихме, че 64 процента е вероятността от силно земетресение в период от 30 години. Оттогава минаха 23 години. Смятайте в какво положение сме. Може да е 2029 година“, каза той в предаване на телевизионния канал ТГРТ.

“Има механизъм на земетресение, който се е случил преди 13 милиона години и земетресенията ще продължат милиони години, тези земетресения са реалността на този регион. Вместо да живеем в страх къде ще се случи, е възможно да превърнем всички земетръсни зони в Турция в устойчиви на земетресения градове, като използваме науката, създадем министерство и дадем сериозен бюджет. Имаме знанията, уменията и възможностите да направим това. “, добавя още той.

По публикацията работи: Велислава Велева