При изненадващо посещение: Зеленски поиска тежко въоръжение от Шолц и Макрон

124
Kaдър: Youtube/ AFP News Agency

Франция и Германия увериха Украйна в пълната си подкрепа, като това стана късно снощи по време на изненадващо посещение на президента Володимир Зеленски в Париж. На работна вечеря с френския си колега Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц той поиска от Париж и Берлин тежко въоръжение и съвременни изтребители.

По-рано през деня в Лондон Зеленски отново призова западните съюзници да предоставят на Украйна самолети, с помощта на които тя да обърне хода на войната с Русия.

По думите на френския президент, докато Москва продължава да напада Киев, ще продължава и международната подкрепа за Украйна, включително и военна. „Украйна може да разчита на Франция, на нейните европейски партньори и нейните съюзници да спечелят войната. Русия не може и не трябва да спечели.

Докато тя атакува, ще бъде необходимо да продължим и да адаптираме военната подкрепа, жизненоважна за защитата на Украйна и нейното бъдеще. По същия начин, по който продължихме с доставките на ново военно оборудване през последните няколко седмици, ние ще продължим работата си”, увери Макрон.

По публикацията работи: Велислава Велева