Малка “джобна“ мишка влезе в рекордите на Гинес като най-стара в света (СНИМКИ)

95

Малка калифорнийска мишка влезе в Книгата за рекорди на Гинес като най-възрастната мишка в света. Тя се нарича Пат и е родена родена в зоопарка на Сан Диего на 14 юли 2013 г. като част от програма за опазване на вида.

Тихоокеанската джобна мишка се казва Пат. Кръстена е на актьора от „Стар Трек“ Патрик Стюарт. В сряда Пат получи потвърждение от Рекордите на Гинес за най-възрастната мишка, обект на човешка грижа. Възрастта на гризача е 9 години и 209 дни.  Тихоокеанската джобна мишка е най-малката мишка в Северна Америка. Естественият й хабитат е долината на река Тихуана. След 1932 г. броят на гризачите намалява заради човешката активност в района. За известно време дори се смята, че видът е напълно изчезнал. През 1994 г. в Ориндж каунти е открита малка изолирана популация.

През 2012 г. е стартирана опазваща програма, целяща да съхрани животинския вид. През миналата година са родени 117 малки. Много от мишките ще бъдат върнати в дивата природа през тази пролет. От 2017 г. популацията в Ориндж каунти е стабилизирана и мишките нямат нужда от човешка грижа, за да се хранят.

Мишката се смяташе за изчезнала в продължение на 20 години, докато през 1994 г. бяха преоткрити малки изолирани популации в Дана Пойнт в окръг Ориндж, но видът остава застрашен, каза алиансът. През 2012 г. алиансът започна развъдна програма, за да помогне за спасяването на мишката от изчезване. Миналата година алиансът регистрира 117 малки, родени в рекордните 31 котила. Много от мишките ще бъдат повторно въведени в дивата природа тази пролет, казаха от алианса. Въпреки че не получава публичност като по-големи и по-харизматични видове, тихоокеанската джобна мишка е от решаващо значение за нейната екосистема, тъй като мишките разпръскват семената на местните растения и тяхното копаене насърчава растежа на растенията, каза алиансът.

„Това признание е толкова специално за нашия екип и е важно за вида“, каза Дебра Шиър, която създаде и ръководи програмата за опазване. „Това е показателно за отдадеността и невероятната грижа, която ние като организация предоставяме за всеки вид, от най-големия до най-малкия, пишат от Thehill.com

По публикацията работи: Велислава Велева