Трябва ли протоколът от машините да се ползва при отчитане на гласове? Коментар на Цветозар Томов (ВИДЕО)

29
Кадър:vbox/NovaNews

Малко над 80 млн. е план-сметката за предсрочните избори. Комисията започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие в предсрочните парламентарни избори на 2 април, а крайният срок е до 17 ч. на 15 февруари. Избирателите ще имат възможност да гласуват както са свикнали.

Дали протоколът, който излиза от машината, да се използва при отчитане на гласовете все още се обсъжда в ЦИК. Аз съм „за“ това да се случи. До края на седмицата ще стане ясно дали това ще стане. Това каза за “Твоят ден“ заместник-председателят на ЦИК Цветозар Томов. По думите му предстои да се проучат дневниците на седемте машини, на които излезе надписът „дневникът е подправен“

 „В момента най-важно е членовете на РИК да бъдат назначени. Само на 7 от 24 места има споразумение. Трябва да очакваме хаос на изборите и да имаме превенция. Има риск, дано да успеем да се справим. На местни избори действа една ОИК за цяла София, а за парламентарните те са три. Натрупване на работа не се случва“, обясни той. И допълни, че 90% от неточностите при попълване на протоколите се хващат от ЦИК. Той допълни, че трябва да се проучат дневниците на седемте машини, на които излезе надписът „дневникът е подправен“. „Нито една от тези машини не е работила в изборния ден. Има при няколко машини случаи на разминаване между броя на контролните разписки и на отчетените в машинния протокол гласове. Предстои да изясним неосъответствието. В изяснените случаи грешката винаги е била при ръчното отчитане. При всички причини тези случаи не влияят съществено на изборния резултат. Има машини, които са пригодени да произвеждат маркирани бюлетини. Тогава избирателят може от екрана да си маркира вота. Би било чисто финансово неразумно да се тръгне към закупуване на нови 13 000 машини, които да са по-подходящи за настоящия вот“, заяви Томов.

Според него при промените в изборното законодателство има една безспорно положителна промяна – за пръв път заплащането на труда на членовете на СИК ще бъде достойно и мотивиращо.

По публикацията работи: Велислава Велева