Подкрепа за съседна Турция: Изпращаме 20 пожарникари с военния “Спартан“ (ВИДЕО)

52
Кадър:vbox/Здравей България

Страната ни продължава да изпраща помощ на пострадалите от земетресението населени места. Тази сутрин с военния самолет „Спартан“ ще заминат 20 служители на „Пожарна безопасност и защита на населението”. Припомняме ви, че България беше първата страна от Евросъюза, която се отзова бързо на трагедия и се притече на помощ на безстващите.

Те също ще се включат в издирването на оцелели изпод руините след опустошителното земетресение. В епицентъра на трудовете вече работят няколко български аварийни екипа. 58 служители са на ГДПБЗН, 12 спасители и 5 кучета от “Планинската спасителна служба”.

“Изпратихме 2 пъти по 2 “Спартана”. Вчера към 20 часа получихме искане от турския посланик да изпратим още спасителни екипи. След бърза координация и организация с МВР екипите бяха осигурени, ВВС осигуриха транспортен самолет и днес превозват около 20 спасителите. Те ще бъдат на същото място, където отидоха спасителите от “Пожарна безопасност”, каза министърът на отбраната Никола Димитров.  Очаква се утре още един “Спартан” да излети за Турция, този път с медици от “Спешна помощ”.

По публикацията работи: Велислава Велева