Погнаха бивш енергиен министър и бивш шеф на „Булгаргаз“ заради „вреди на държавния газов доставчик“

68

Обвинения получиха бившият енергиен министър Александър Николов, негов заместник – Данаил Николов, както и бившият шеф на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов. Те са обвинени в причиняване на вреди на държавния газов доставчик и са свързани със закупуването на газ за нуждите на „Булгаргаз“ от посредници

Бившият министър на енергетиката Александър Николов и един от неговите заместници – Данаил Николов, както и бившият шеф на „Булгаргаз“ в кабинета „Петков“ Людмил Йоцов, са обвинени за причиняване на вреди на държавния газов доставчик.

И тримата са получили обвиненията си тази сутрин в Националната следствена служба (НСлС).

Обвиненията срещу тримата са свързани със закупуването на газ за нуждите на „Булгаргаз“ от посредници, включително от фирмата „МЕТ Енерджи“, чийто управител е бил Людмил Йоцов, малко преди правителството на Кирил Петков да го назначи за шеф на държавната газова компания.

Разработката, по която са обвинени тримата, е стартирала още през лятото на миналата година от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Още тогава стана ясно, че след спирането на доставките от „Газпром“ за България в края на април страната ни е купувала отново руски газ, но този път през посредници, което е оскъпило цената на газа с около 30%.