Мит или реалност: Полезни ли са бананите за закуска?

111

Един банан е идеалното начало на деня, когато бързате, бихте си помислили. Това предположение е погрешно: здравните експерти предупреждават да не ядете банани за закуска.

Наред с местните ябълки и круши, жълтият тропически плод сега е една от основните храни на швейцарските домакинства.

Банан за закуска? Не е добра идея

Бананите са страхотни източници на енергия – основно храната на майката природа. Но тук се препоръчва повишено внимание: жълтият плод-чудо има недостатък. Ако консумирате банани необмислено, недостатъците бързо надделява. И така, ето компилация от най-важните факти за бананите. Съставът на един банан зависи от степента на зрялост. Колкото по-узрял е бананът, толкова повече захар съдържа. Бананите съдържат повече от три пъти повече минерали от ябълките, пишат от blick.ch

Бананите не само осигуряват много енергия, но също така са богати на калий и магнезий, което прави плода особено популярен сред спортистите. Тези минерали са важни за изграждането на мускулите, нервната функция и здравословното кръвообращение. Тъй като спортистите губят много минерали чрез изпотяване, бананът помага за възстановяване на баланса на електролитния баланс. Бананите също са естествени „“подобрители на настроението““ – триптофанът в бананите се превръща в серотонин в тялото. За най-добри резултати след тренировка, в идеалния случай яжте банан половин час преди и след нея.

Не на празен стомах:

Бананът може да е пълен с добри хранителни вещества, но тези, които бързат, не получават нищо от него на празен стомах той не може да абсорбира добре витамините. За да разгърнете пълния потенциал на бананите, киселинността трябва да бъде балансирана със здравословни мазнини. Те най-добре се комбинират с ядки и кисело мляко.

Фруктозата също е захар:

Тъй като бананите са с високо съдържание на калории, лесно е да се изкушите да замените храна с банан. Но приливът на енергия изчезва бързо. Със съдържание на захар от около 25%, кръвната захар се повишава бързо – и бързо спада. Резултатът: умора и глад.

За да се извлече най-доброто от банана, трябва да се улови точната степен на зрялост. Колкото по-силен е цветът, толкова по-узрял е бананът. Идеалната степен на зрялост може да бъде разпозната, когато върху кожата се образуват черни точки. За да не се възпрепятства процесът на зреене, бананите не трябва да се съхраняват в хладилник или найлон. Не изхвърляйте черните банани. Вместо това можете да замразите презрелите плодове за смутита или да изпечете от тях бананов хляб.

По публикацията работи: Велислава Велева