Как и кога цените на хранителните стоки у нас ще се “успокоят“? Коментар на земеделския министър (ВИДЕО)

52
Кадър:vbox/Здравей България

Служебния министър на земеделието Явор Гечев припомни, че няма шокови събития, които да повишат цените на храните в момента. По неговите думи, цените на храните удариха един пик в началото на войната в Украйна, след това обаче нещата се успокоиха, но цените – не.

Проверяваме защо е така“, заяви в сутрешния блок на Нова телевизия служебният земеделски министър Явор Гечев. „Млякото и млечните продукти поскъпнаха драстично, което е необосновано“, каза той. През няколко дни ще се събират данни за цените на храните в магазините, ще има и масови проверки с различни институции.

„Ще събираме и данни за цените в чужбина. Ще се подготви и наредба за нелоялните търговски практики. Целта ни е да намерим проблема“, заяви служебният министър на земеделието.

„Това формиране на цените на стоките, което в момента са наблюдава, се тълкува като такава нелоялна търговска практика и ако ние го констатираме, ще налагаме глоби“, обясни Явор Гечев. По думите му у нас има много сериозна регулация по отношение на качеството на храната, но не и на цените. „При тези цени, ако някой е нарушил качеството, ще бъде тежко санкциониран“, увери министърът.

По публикацията работи: Велислава Велева