90-годишна хвърли голяма сума пари от терасата си: Убедили я, че са в помощ на Украйна

304

Под надзора на Районна прокуратура – Търговище се води разследване за измама, при която възрастна жена е въведена в заблуждение и е ощетена с 5000 лева. Районна прокуратура – Търговище ръководи досъдебно производство по член 209, ал. 1 от НК за измама, реализирана по телефона, при която възрастна жена е въведена в заблуждение и в резултат от това е ощетена със сума пари.

В хода на разследването и проведените процесуални действия станало ясно, че на 5 февруари 2023 година 90-годишната жена от град Попово получила обаждане на домашния си стационарен телефон. В разговора тя била убедена, че трябва да помогне и да предостави парични средства, като към познатия сценарии за оказване на съдействие на полицията бил добавен и призив за помощ за пострадалите от войната в Украйна. Възрастната жена, сигурна в това, че помага, подготвила сумата от 5000 лева и ги хвърлила през терасата. По-късно разбрала, че е станала жертва на измама.

В схемата ролята на муле изпълнил 44-годишен мъж от града. Той кандидатствал по обява за работа, публикувана в обществена група в социална мрежа. Според обявата трябвало да се извършват транспортни услуги срещу заплащане. Така той бил ангажиран да вземе сумата и да я транспортира до определено място. Изяснява се дали той е имал представа, че става участник в престъпна схема. Работата по случая продължава под ръководството и надзора на Районна прокуратура – Търговище. Предприети са множество действия за установяване на фактическите извършителите на измамата.

По публикацията работи: Велислава Велева