Почитаме паметта на Св. Апостол Лука. Това са няколко основни традиции и забрани за празника

86
Кадър:Youtube/Грета Бабулкова

Той се родил в гръцкото село Кастория като трето от седем деца в семейството на селяни-пришълци от егейските острови. От малък обичал безмълвието, уединението и се отличавал със скромност. Приел монашески постриг и основал неголям манастир, посветен на св. великомъченица Варвара близо до Коринт.

Поради чистия си и богоотдаден живот получил дара на прозрението. Представил се в Господа на около 56 годишна възраст. Спазват се и строги забрани – не се взема нищо на заем – нито пари, нито вода, хляб или каквото и да било друго. На този ден е забранено да се правят годежи и да се изпращат сватовници. Смята се за лоша поличба да се споменават имената на покойниците.

В деня на Свети Апостол Лука не се купуват кукли за малките момичета – тъй като това би ги обрекло да нямат собствени деца. Вярва се, че бебетата, родени на 18 октомври, са благословени да имат щастлив живот и талант на художник. Светецът ще бди над тях през целия им живот.

Предците ни са имали и няколко любопитни поверия, свързани с времето на празника:

  • Ако по черешовите дървета все още има неокапали листа, то значи, че снегът през идващата зима няма да се задържи и ще се стопи бързо
  • Ако върховете на сърпа на луната са насочени на север – то значи, че времето в следващите седмици ще бъде сухо. Ако са на юг – чак до средата на ноември ще има киша.