Експерт с коментар: Новото строителство или панелките са по-сигурни при земетресение?

190
Снимка: Google Street View

Строителен инженер-конструктор направи коментар по темата за сигурността на строителството у нас и дали сме в безопасност при евентуално силно земетресение. Инж. Димитър Куманов е на мнение, че при панелните сгради е било заложено много добро поведение при сеизмични въздействия, въпреки, че с времето това се изменя до някаква степен, заради ремонтите, които всеки си прави по собствено усмотрение. По думите на експерта в новото строителство се правят множество компромиси и има много пропуски. Той обясни какво да правим и да не правим при земетресение, според различните видове строителство

След като серия от мощни земетресения удари Турция, експерти дадоха съвети за действия при подобни ситуации и обясниха доколко са сигурни сградите, в които живеем.

„Слава Богу, достатъчно далеч сме от Източно-Анадолския разлом. Почти 1000 километра ни делят от там, така че въздействие върху нашите локални сеизмични източници не би трябвало да има и няма да има”, увери в ефира на Нова телевизия доц. Ирена Александрова, ръководител на секция „Сеизмология“ при НИГГГ-БАН. Тя обясни, че у нас стават редовно леки земетресения, които разтоварват разломната структура. Това обаче не означава, че не може да се случи и по-силен трус, каза експертът.

Инж. Димитър Куманов, който е строителен инженер-конструктор и е бил доброволец при обследването след пернишкото земетресение (5,6 по Рихтер), заяви, че дори при силно земетресение някои сгради имат шанс да оцелеят. В България обаче не бил правен анализ за сигурността на сградите при евентуално подобно бедствие, уточни експертът.

„Никой не може да каже на колко по Рихтер ще издържат. Това, което е по-рисково, се наблюдаваше в района на Перник, където къщите са строени от местни майстори”, допълни инженерът. По думите му при новото строителство масово има пропуски и се правят компромиси със сигурността. При панелните сгради обаче било заложено много добро поведение при сеизмични въздействия. Проблемът при тях бил, че вече са реконструирани в сравнение с първоначалния си облик.

По думите на инж. Димитър Куманов с годините завишаваме изискванията при новото строителство, но тези изисквания невинаги се спазват. „Масово, включително и при новото строителство, има много пропуски и неща, с които са правени компромиси със сигурността“, обясни той.

„Първо. Не бягайте при земетресение. Застанете на най-сигурното място, според самата сграда. Крайно желателно е хората да са обучени на тази тема. При различните строителства безопасните места са различни. Например в панелните сгради не е безопасно място стълбището. Там безопасни места са при входната врата, под врати, под маси. Пазете се от падащи мебели. При монолитното строителство обаче, стълбищата са едно от най-сигурните места“, обясни експертът.

По публикацията работи: Пламена Сутева