Уникална операция у нас спаси северномакедонец: Била отказана от три държави преди това

414

Уникална операция е извършена от екип на столичната болница „Св. Анна“. тя първоначално е отказана от РС Македония, Сърбия и Словения. Резултатът е спасяването на млад северномакедонец, който е катастрофирал тежко с мотоциклет

Миналото лято мъжът е катастрофирал тежко с мотоциклет и е изпаднал в кома за около 40 дни. Неговият живот е спасен в реанимацията на болница в РСМ. При удара Денис Кралевски от Скопие е получил множество фрактури и тежко увреждане на гръкляна и шийната част на трахеята. Това довело до постепенно стесняване на дихателните пътища.

„От есента на миналата година дишането на Денис се влошава прогресивно. През януари извършването на минимални физически усилия е силно затруднено от тежък задух“, разказва пред БГНЕС д-р Станислав Йорданов от отделението по „Уши, нос и гърло“ в УМБАЛ „Св. Анна“.

Лекарите в няколко балкански държави – РС Македония, Сърбия и Словения – отказват да извършат високорисковата оперативна интервенция. Тогава той се обръща за помощ към медиците от болница „Св. Анна“, където е приет.

„Първото усещане, когато видях Денис, беше, че трябва да му помогнем, защото виждах, че нещата вървят зле и няма време за чакане“, споделя д-р Йорданов и добавя: „Колегите са отказали извършването на операцията, поради високия риск който тя крие, включително и за живота на пациента, но ние решихме казуса успешно“.

По публикацията работи: Пламена Сутева