Любопитно

Тези симптоми говорят за липса на определени витамини (СПИСЪК)

Липсата на витамини, които имат много важно място за тялото, причинява много заболявания. Докато дефицитът на B12 може да причини анемия, дефицитът на витамин D може да причини умора и постоянна слабост. За да защитим физическото и психическото здраве, е важно витамините да се приемат правилно и в подходящи количества. 

Недостатъчният прием на витамини, които засягат всички органи и системи в тялото, предизвиква различни симптоми. За допълване на витамини, които обикновено могат да се приемат естествено, трябва да се консултирате с лекар специалист.

Когато възникнат проблеми във функционирането на общите функции на организма, причината е най-вече недостигът на витамини. Балансираната диета и консумацията на здравословна храна са много важни за предотвратяване на недостиг на витамини. Витамините са най-важната нужда на организма, за да укрепи имунитета, да се предпази от болести и да се чувства по-бодър. Важно е да обърнете внимание на симптомите, които се развиват поради недостиг на витамин в тялото ви, и незабавно да премахнете този дефицит. Витамините са органични компоненти, от които тялото ни се нуждае и които оказват значително влияние върху здравето ни. Възникват много заболявания, особено при липса на витамини, открити в естествените хранителни източници, които подпомагат регенерацията на клетките и производството на енергия. 

Заболявания, наблюдавани при дефицит на витамин А:

Появяват се зрителни нарушения.

Появява се суха кожа, коса и нокти.

Устойчивостта към инфекции намалява и се появява умора.

Има рани по устните и зачервяване на езика.

Тъй като витамин А се съхранява в черния дроб, когато се приема в недостатъчно количество, запасите в черния дроб първо намаляват, а след това количеството в кръвта намалява. Проблеми със зрението често възникват при недостиг на витамин А. Нощна слепота, прекомерна сухота на окото чрез загуба на яркостта му, недостатъчно отделяне на сълзи са някои от тези проблеми.

Освен това, тъй като витамин А също играе роля в имунната система, неговият дефицит може да причини умора и да увеличи риска от инфекция. Продължителният дефицит на витамин А може да причини необратими здравословни проблеми в организма.

При дефицит на фолиева киселина:

Когато фолиевата киселина намалее, процесът на узряване на кръвните клетки се нарушава. Той също така показва значително увеличение от 50 процента за тялото по време на бременност. При нероденото бебе може да има проблем в структурата, наречена „невронна тръба“, която започва от мозъчната тъкан и се простира надолу, включително гръбначния мозък. Освен това могат да се наблюдават умора, крайно безпокойство, забавяне на растежа, ниска устойчивост на инфекциозни заболявания.

Какви заболявания причинява дефицитът на витамин В2 и В12:

Тъй като симптомите на дефицит на B12 могат да се видят при много други заболявания, може да не е възможно веднага да се разбере, че тези симптоми са причинени от дефицит на витамин. Ето защо често е необходим кръвен тест за потвърждаване на диагнозата. В допълнение, анемията може да се прояви със симптоми като подуване или възпаление на езика, пожълтяване или обезцветяване на кожата, изтръпване и изтръпване на ръцете и краката, слабост, забравяне, загуба на паметта и разсеяност, пишат от Haberturk.com

Има зачервяване на езика и рани в ъглите на устата. ; Изсушаване се появява на ръба на носа; Умора, летаргия и лесно боледуване.

При децата се наблюдава загуба на апетит. Появява се депресия. Повлиява трайни заболявания на нервната система като Алцхаймер. При децата се наблюдават нарушения в развитието. Рецесии на венците и заболявания на венците. Настъпва забавено зарастване на рани.

Симптоми на дефицит на витамин С:

При недостига му се наблюдават оплаквания като кървене на венците, подуване на ставите, анемия, намалена абсорбция на желязо.

Има слабост в имунната система.

Има повишаване на количеството захар в кръвта.

Има загуба на устойчивост към болести.

Има ниска енергия.

Симптоми на дефицит на витамин D:

Костната тъкан е засегната предимно при дефицит на витамин D. Последните проучвания показват, че има важна връзка между появата на диабет и витамин D. Честотата на автоимунни заболявания (заболявания на имунната система) като простата, рак на гърдата, ревматоиден артрит и МС също може да се увеличи с дефицит на витамин D.

По публикацията работи: Велислава Велева

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 3 дни
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 седмици
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 седмици
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 седмици
  • Свят

Нова гореща вълна ще удари Балканите

Летните горещини продължават. През Западните Балканите ще премине гореща вълна този уикенд, започвайки от Сърбия. …

преди 2 седмици
  • Свят

Космически проблем: Може да се наложи на двама астронавти да прекарат месеци извън земното кълбо

Проблемите с безопасността на новата капсула "Старлайнър" на "Боинг" продължават. Заради това все по-възможно изглежда…

преди 2 седмици