Днес честваме Гоце Делчев при строги полицейски мерки. Ще има ли напрежение

26
историческа снимка

В Скопие има строги мерки. Стана ясно, че полицейски кордон пази района около църквата „Св. Спас”, където са положени тленните останки на революционера Гоце Делчев.

Днес там ще има тържества по случай 151 години от рождението му. Това се случва в момент, в който отношенията между България и Северна Македония са във висока точка на напрежение, предаде Нова телевизия.

Затворени улици и много полиция около мястото, където е погребан революционерът. Веднага след срещата между вътрешните министри на България и Северна Македония в понеделник, местните власти взеха мерки. Около църквата „Св. Спас” ще бъдат допускани само акредитирани лица.

Българската делегация ще бъде водена от вицепремиера Иван Демерджиев. На място ще пристигнат още неговият заместник, както и посланикът ни в РСМ, който преди дни беше върнат обратно в Скопие. Преди българската делегация, северномакедонският премиер Димитър Ковачевски и президентът Стево Пендаровски ще се поклонят пред гроба на Гоце Делчев.

Очаква се граждани от България да пътуват до Северна Македония с автобуси. Не се оправдават прогнозите за блокади по магистралата, която води към Скопие. Още преди дни местните власти заявиха, че няма да допуснат напрежение. Чуха се и призиви за недопускане на провокации.