Проф. Рачев: Задават се „ледени дни“. Скоро ще стане минус 26 градуса на едно място у нас

681
Кадър: bTV

Прогнози за голям студ даде известният български климатолог проф. Георги Рачев. По негови думи към нас идват „ледени дни“, а температурите няма да надвишат 0 градуса. Ето кога ще се случи това

Много динамично, така ще продължи времето и този уикенд. Следващата седмица може да е дръжката на черешката на тортата и да наблюдаваме т. нар. ледени дни, когато температурата няма да надвишава 0 градуса. Това заяви проф. Георги Рачев в ефира на bTV.

По думите му важният въпрос е колко ще вали.

„Другата седмица от североизток над централна Европа ще нахлуе свеж полярен въздух и над централна Европа ще настъпи захлаждане. От север ще нахлуе един циклон над България, той ще причини снеговалежите тази нощ и в събота срещу неделя“, каза още климатологът.

„Застудяването ще продължи до петък и в събота очаквам максималните температури да минат над нулата“, прогнозира той.

„От неделя в зимните курорти ще са минусови температури. Жестоко мразовито време -15 градуса ще са максимални температури. Ще духа и силен вятър. Тези, които ще карат ски, да са добре облечени, за да не замръзнат“, предупреди експертът.

По думите му очакваната снежна покривка ще е между 2 и 5 см в зависимост от надморската височина.

Той допълни, че на 6 февруари на връх Тодорка се очертава минималната температура да бъде -26 градуса, а максималната -14 градуса.

По Южното Черноморие също ни очаква студено време, като не се очаква там да има валежи.

По публикацията работи: Пламена Сутева