Преди 70 години: Какви коли са карали служителите на Държавна сигурност?(РЕТРО-СНИМКА)

84
Снимка: Canva.com

Само в медия „Нова вест“ може да разгледате уникален кадър на около 70 години, на който се вижда какъв е предпочитания модел автомобили, който е обслужвал държавното следствие тогава.

Снимка: Архив – Редакция „Нова вест“

Колата, която виждате на снимката, е „Волга“, модел „ГАЗ 21“.

„Волга“ е, разбира се, руска марка автомобили, произвеждани във фабриките на „ГАЗ“ в Нижни Новгород. Марката се ражда през 1956 г., когато заменя почитаната ГАЗ Победа. Със своя модерен дизайн, тя се превръща в символ на високия статут в съветската номенклатура.

Това е и причината нейният пръв модел „ГАЗ 21“ да бъде избран от родната Държавна сигурност.

Автомобилите Волга традиционно са се използвали за таксита, коли за преследване на пътната полиция, както и линейки, базирани на хетчбек версиите.

През годините се произвеждат четири поколения на Волги, като всяко поколение претърпява по няколко актуализации по време на производствения план.

Първият модел Волга е била първоначално разработен като заместител на много успешната ГАЗ-М20 Победа, която е среден клас автомобил, който се произвежда от 1946 г.

Въпреки много прогресивния си хечбек дизайн, бързото развитие на следвоенния автомобилен дизайн и автомобилни системи водят до разглеждане на възможности за нейни наследници през 1951 г.  През следващата година проекта за заместник се фокусира в две посоки: Звезда (Star), еволюция на стайлинга на Победа с панорамни прозорци и Волга с конвенционален стил, който е по-реалистичен и подходящ за произвосствените реалности през 50-те години на миналия век.