Радев заръча на министрите да гарантират покупателната способност на българите. Ето какво още (ВИДЕО)

99
Кадър: Facebook/Новините на NOVA

Петият служебен кабинет на Радев встъпва в длъжност официално днес. На този ден президентът представя задачите и приоритетите на служебното правителство. Президентът дава оценка за свършеното от правителството на Гълъб Донев номер 1 и поставя задачи и приоритети пред новото правителство. След това ще се състои и първото заседание на кабинета „Донев 2”.

В състава на петото за президента Румен Радев служебно правителство единствената промяна е на поста министър на културата. На стола на Велислав Минеков сяда известният симфоничен диригент Найден Тодоров.

„Точно преди 6 месеца вие поехте отговорност за управлението на страната в труден момент. Прогнозите вещаеха силно негативен сценарий за икономиката и за състоянието на хората“, заяви президентът към министрите.

Държавният глава поздрави кабинета „Донев 1” за това, че е успял да овладее основните фактори, които генерират инфлацията. „Нека не се заблуждаваме с постигнатите резултати. Цените на стоките от първа необходимост са инертни и продължават да растат, българите обедняват, живеят трудно и с тревога за бъдещето”, подчерта той.

Президентът Радев отчете, че основна задача на правителството е подготовката на честни и прозрачни избори. Тя обаче се усложнявала на фона на промените в Изборния кодекс. „Вярвам, че ще направите всичко, така че гласът на българските граждани да не бъде изкривен”, заяви държавният глава.

Като други основни приоритети пред служебното правителство, Радев посочи гарантирането на покупателната способност на българските граждани и борба с обедняването, подкрепа на най-уязвимите, ограничаване на монополите и спекулата, подобряването на условия за икономическо развитие, подкрепа на родните производители и привличане на чуждестранни инвестиции.

„Очаквам още по-голямо укрепване на охраната на границата, борба с престъпността, финансовите престъпления, беззаконието по пътищата, наркоразпространението“, добави още Радев.