Как да се погрижим за кожата си през зимата? 8 полезни съвета

47

Студеният, сух въздух може лесно да раздразни кожата ви. За щастие, има много начини да се преборите със сухотата през този сезон не само с помощта на козметика, както и да поддържате кожата си гладка, здрава и еластична. Какво се случва с кожата ни през зимата?

 

Филагринът, един от най-важните протеини за поддържане на бариерната функция и естествените овлажняващи фактори, намалява през този сезон. Това в комбинация със студено време, ниската влажност и отоплението на закрито, което дехидратира кожата ни, води до сухота и влошаване на състоянието на кожата при много хора.

Истината е, че не се нуждаете от „основен ремонт” на режима си за грижа за кожата през по-студените месеци. Важното е да се съсредоточите върху по-хидратиращи продукти и да намалите дразнещите съставки до минимум.

Ето и нашите съвети как да направите това:

  • Честа хидратация:

Плътните овлажнители, съдържащи керамиди и хиалуронова киселина ще ви помогнат да задържите и „запечатате” влагата в кожата си. Изберете по-плътни кремове пред леките лосиони.

  • Ограничете горещите душове:

Зимното неизбежно провокира желанието да стоим дълго под гореща струя вода, но това допълнително изсушава кожата. Ограничете душовете до 15 минути и използвайте хладка вода, за да избегнете дразнене, пишат от momichetata.com

  • Избягвайте груби скрабове и ароматизирани продукти:

Луфи, ръкавици за баня и ексфолианти могат да раздразнят сухата кожа и да доведат до екзема. Избягвайте ги. Ако кожата ви е чувствителна използвайте неароматизирани сапуни и препарати за измиване.

  • Преминете към хидратиращи измивни препарати:

През зимните месеци избягвайте агресивните почистващи продукти на лицето. Като правило, всеки почистващ препарат, който ви оставя „скърцащо чисти“, лишава кожата от естествената влага. Използвайте нежни, хидратиращи почистващи препарати без аромати за ежедневно почистване и за премахване на грима.

  • Не пропускайте ексфолацията:

Не пропускайте тази важна стъпка от ритуалите си за красота. Избягвайте грубите ексфолианти и изберете овлажнители с млечна киселина.

  • Използвайте слънцезащитен крем:

Въпреки че слънчевите UVB лъчи не са толкова силни през зимата, UVA лъчите все още  са тук и могат да ви състарят. Да не говорим, че отразяването на слънчевите лъчи през облаците и от снега по време на каране на ски или разходка в планината може да ви причини сериозно слънчево изгаряне, дори ако навън не е слънчево.

  • Ограничете алкохола:

Алкохолът, макар да ни сгрява вечер, може сериозно да ви дехидратира. Не забравяйте да ограничите тези напитки и да пиете достатъчно вода през целия ден.

  • Не забравяйте балсама за устни:

Предпазвайте  устните си  от напукване и слънчево изгаряне по време на зимните забавления, като използвате хидратиращ балсам за устни съдържащ SPF, за да запечатате влагата.

По публикацията работи: Велислава Велева