Колко захар да даваме на децата си и няколко подхода за ограничението й

blank
Снимка:Pixabay

Да кажеш „Не!“ на плачещо дете на касата на голям супермаркет, чиито щандове точно в тази зона изобилстват от сладки изкушения, е твърде позната сцена за повечето родители. Няма спор, че сладкият вкус на храните е изкушаващ – не само за децата, но и за голяма част от възрастните.

 

Но прекаляването с консумацията на храни, съдържащи високо количество захар, крие редица рискове за здравето на мъниците.

Според последните данни на СЗО, препоръчителната доза захар, която трябва да приемат децата, е 5% от дневното меню. Това значи около 25 грама, или 6 чаени лъжички дневно както натурална, съдържаща се в плодовете, зеленчуците и дори млякото, така и добавената в шоколада и близалките, например.

Звучи повече от постижима мисия, но истината е, че захарта е често използвана съставка в повечето продукти в ежедневието ни. Например, едно кенче газирана напитка съдържа обикновено около 40 грама захар (около 10 ч.л.), а една супена лъжица кетчуп съдържа около 4 грама захар (1 ч.л.). Затова трябва да бъдем особено внимателни, когато изготвяме ежедневното меню на семейството – просто захарта присъства почти навсякъде.

Видове захар:

Натуралната захар се съдържа в плодовете, зеленчуците, зърнените храни, бобовите растения и млечните продукти.

Добавената захар представлява рафинирана захар, която е прибавена към продуктите по време на тяхната обработка. Тя ни дава добър вкус и краткосрочен прилив на удоволствие.

Как да ограничим приема на захар от децата?

Би било твърде остро да ви кажем да забраните всякакви лакомства на децата си. Всички посягаме към шкафа с вкусотии понякога, а и захарите са въглехидрати, които са основен източник на енергия за тялото. За да са по-здрави децата обаче, бихте могли да приложите тези методи:

  • Предлагайте на децата повече плодове. Малко усилия са необходими, за да свикне детето ви да посяга към купичка с боровинки и резенчета ябълки, а не към желираните бонбони.
  • Предлагайте на децата си фрешове, наместо газирани напитки. И двете са сладки и вкусни, но домашните плодови сокове са полезни и богати на естествени захари.
  • Просто не дръжте сладки изкушения у дома. Наистина е точно толкова елементарно, колкото звучи. Ако детето ви вкъщи няма достъп до шоколадови бонбони, то няма да ги яде. Може и да се разсърди първоначално, но това бързо ще отшуми, ако му предложите наместо вафла – домашен сладолед и настолни игри.

Рецепта за домашен сладолед, която може да използвате като алтернатива с по-малко захар:

Необходими са ви:

– 2 добре узрели банана
– 1 авокадо
– шепа горски плодове

Начин на приготвяне:
Нарежете плодовете на еднакви по големина парчета и ги замразете във фризера. След това ги блендирайте до получаване на гладка и пухкава смес. Аранжирайте с ягоди или малини. Сервирайте в подходяща купичка и се насладете на щастливия поглед на детето ви.

По публикацията работи: Велислава Велева