Получаваме над 183 млн. евро за изграждане на магистрален път

74

Финансовите средства са одобрени от Европейската комисия (ЕК) и се отпускат за изграждането на 33 км от новата АМ „Европа“. Проектната скорост на автомагистралата е 110 км/ч

Европейската комисия даде одобрение за изграждане на близо 33 км от новата автомагистрала „Европа“ в участъка, свързващ контролно-пропускателен пункт „Калотина“ на границата със Сърбия и Околовръстния път на София.

Инвестират се над 183 млн. евро от Кохезионния фонд на Европейския съюз, като инвестицията ще допринесе за по-доброто интегриране на българската пътна система в европейската транспортна мрежа.

Магистралата има проектна скорост от 110 км/ч и е изградена за превоз на тежки превозни средства. Пътят е широк 27 м., с две ленти във всяка посока. От целия участък от общо 33,403 км една отсечка от 17 км вече е в експлоатация и представлява модернизация на съществуващия път I-8. Този участък включва две кръстовища близо до Сливница и връзки с път III-811.

Останалите 16.456 км са в процес на изграждане по маршрут, който се отклонява от този на I-8. Той има кръстовище на север от Костинброд и друго на юг. Ще бъдат изградени връзки с I-8 и други пътища, свързващи София, Костинброд и Калотина.