Всички се изкушаваме от сладкото и доста често ни е трудно да му устоим. Ето предложение за един вкусен шоколадов мус, от който ще си оближете пръстите и ще се подсладите в края на работния ден.
Ето необходимите продукти:
За основата:
- 120 г смлени бадеми
- 120 г захар
- 100 г брашно
- кората от 1/2 портокал
- 50 г какао
- 125 г разтопено масло
- 1 щипка сол
За шоколадовия мус:
- 200 г черен шоколад
- 30 г краве масло
- 350 мл течна животинска сметана (35%, студена)
- 2 с.л. кафява захар
- 50 мл студено кафе
- 1 ч.л. желатин
За гарниране: 300 г пресни малини
Начин на приготвяне:
За шоколадовия мус разтопете начупения шоколад и маслото на водна баня. Разтворете желатина в студеното кафе и оставете да набъбне, след това го загрейте. Разбийте сметаната и захарта докато станат пухкави. В купа смесете шоколада със сметаната, добавете и загретия желатин. Прехвърлете в подходящ съд, покрийте и приберете в хладилник за 2 часа. Направете основата като смесите бадемите, захарта, брашното, настърганата портокалова кора, какаото, разтопеното масло и щипка сол. Разбъркайте, за да се получат трохи. Изсипете трохите в плитка тава. Печете в предварително загрята на 160 градуса фурна за около 15 минути. Разбърквайте периодично и след като извадите от фурната, охладете. В чиния сложете ринг, сложете от кафявата основа, с лъжица вземете от муса и сложете върху основата, гарнирайте с малини и сервирайте.