Aлое вера: Лечебното растение с чудодеен ефект върху кожата, познато още от древността

63

Природата ни е дарила с уникални растения, които от хилядолетия се използват с лечебна и разкрасяваща цел, а алое вера е едно от тях. От векове гелът от алое вера се използва не само при различни здравни проблеми, но и за направата на мехлеми в грижа за кожата. В наши дни често влиза в състава на много продукти за кожата, но го използваме и самостоятелно.

Алое верата (Aloe vera) е растение от семейство Асфоделови. Тропическо растение. Отглежда се и като градинско културно растение. Има сочни дебели листа. Използва се за медицински цели. Листата му съдържат антрахинонови гликозиди, биогенни стимулатори и др. Гелът от алое обикновено се използва за приготвяне на локални лекарства за кожни заболявания, като изгаряния, рани, измръзване, обриви, псориазис, херпес или суха кожа. Латексът от алое може да се получи в изсушена форма, наречена смола, или като „изсушен сок от алое“

Различни фактори като излагане на слънчеви лъчи, стрес, ген, неправилна грижа за кожата, нездравословен начин на живот и други, водят до появата на бръчки и фини линии. От друга страна, гелът от алое вера е отличен източник на хранителни вещества, които могат да забавят процеса на стареене на кожата, като ѝ помагат дори с напредването на времето да старее красиво, пишат от Dnes.bg.

Дългогодишни западни изследвания доказват, че редовното прилагане върху кожата на алое вера може да подобри еластичността и хидратацията ѝ, да намали образуването на бръчки.

По публикацията работи: Велислава Велева