Хлебарки се разхождали из топла витрина в голям супермаркет

371
Снимка: Pixabay

Нарушението е констатирано в голям супермаркет в град Пловдив. Извършена е проверка от инспектори от отдел „Контрол на храните и граничен контрол“ при ОДБХ. В помещението за приготвяне на топли храни имало и умрели хлебарки. Последвало е третиране срещу инсекти в обекта. В последствие е разпоредено и спиране на дейността по приготвянето и съхранението на готови храни в супермаркета.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) се самосезира във връзка с медийни публикации за наличие на хлебарка в топлата витрина на голям супермаркет в град Пловдив.

Извършена е проверка от инспекторите от отдел „Контрол на храните и граничен контрол“ при Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Пловдив в супермаркета, както и в обекта за производство на кулинарни изделия на фирмата.

Констатирано е, че в топлата витрина, в която се съхраняват готови храни, има наличие на хлебарка. Проблемът е установен и от фирмата. Предприети са извънредни мерки за дезинсекция.

Супермаркетът е третиран срещу инсекти на 24, 27 и 29.01.2023 г. При последваща проверка е установено, че предприетите мерки не са напълно ефективни към момента, поради което е изготвено и връчено разпореждане за спиране на дейността по изпичане на място на месни разфасовки и заготовки, и съхранение и реализация на готови храни в супермаркета.

В обекта за производство на кулинарни изделия на фирмата в момента на проверката е установено, че извън производствените помещения и в помещението за приготвяне на топли храни има наличие на умрели хлебарки. Там също са предприети извънредни мерки за дезинсекция. Обектът е третиран срещу инсекти на 09.01.2023 г., впоследствие и на 24, 27 и 29.01.2023 г. Поради това, че предприетите допълнителни мероприятия също не са били напълно ефективни, е изготвено и връчено разпореждане за спиране на дейността по приготвяне на топли храни и в този обект, предаде „Фокус“.

Извършено е основно почистване и дезинфекция както на супермаркета, така и на обекта за производство на кулинарни изделия на фирмата. Управителите на магазина и на производствения обект са изготвили протоколи за наличие на частични ремонтни дейности. Предприети са мерки за смяна на фирмата, която извършва дезинсекция и дератизация.

По публикацията работи: Пламена Сутева