Бронирани „чудовища“ праща Великобритания на Украйна (ВИДЕО)

140
Кадър: Youtube/Военни днес

Британското военно министерство предоставя танкове Challenger 2 на Украйна „до лятото“. Това е основният танк на армията на Великобритания и се смята за един от най-тежките западни танкове.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство обяви, че ще прехвърли танковете Challenger 2 на Украйна „до лятото“, съобщава британският вестник The ​​Guardian.

„Това ще се случи до лятото. Най-вероятно през май“, заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс. Освен това той предположи, че танковете може да бъдат предадени на Киев дори през април – „по-близо до Великден“.

Уолъс отбеляза, че поради опасения за сигурността не може да обяви график за обучение на украинската армия.

По-рано британските власти обявиха намерението си да доставят на Украйна танкове Challenger 2 до края на март, предава „Фокус“.

През януари стана известно, че Обединеното кралство ще предостави на Украйна пакет военна помощ, който ще включва 14 танка Challenger 2 и самоходни артилерийски установки AS-90. От изявлението не става ясно дали ще бъдат изпратени всичките танкове преди лятото, или ще бъдат доставени само част от тях.

Challenger 2 – основният танк на британската армия, е произвеждан от 1994 до 2009 г. Счита се за един от най-тежките западни танкове. Машините са модернизирани през 2008 и 2014 г.

По публикацията работи: Пламена Сутева