Светът се сбогува с легенда на поп и соул музиката (СНИМКА)

433

Един от основоположниците на звукозаписната компания „Мотаун“ и един от най-талантливите американски певци, композитори и текстописци, почина на 81-годишна възраст – Барет Стронг.

 

Стронг изпя първия голям хитсингъл на „Мотаун“ „Money (That’s What I Want)“ и по-късно сътрудничи в класики като „I Heard It Through the Grapevine“ на Марвин Гей и „War“ на Едуин Стар. Той е автор на много от текстовете на групата „Темптейшънс“. Смъртта му беше обявена в неделя в социалните медии от Музея на „Мотаун“, откъдето не предоставиха допълнителни подробности.

„Барет беше не само страхотен певец и пианист, но той, заедно със своя колега Норман Уитфийлд, създадоха невероятни произведения“, каза основателят на „Мотаун“ Бери Горди в изявление. „Песните надживяват хората“, каза Стронг пред „Ню Йорк таймс“ през 2013 г. и добави: „След като си тръгнеш, тези песни ще продължат да се изпълняват“.

Стронг е роден в Уест Пойнт, Мисисипи , на 5 февруари 1941 г. Стронг беше сред първите артисти, подписали договор с новосъздадения лейбъл на Бери Горди , Tamla Records, и беше изпълнител на първия хит на компанията , “ Money (That’s What I Want) „, който достигна номер 2 в САЩ R&B през 1960 г. първоначално беше издаден от Tamla , първият лейбъл на Motown, но след това беше отдаден под наем на лейбъла Anna , тъй като започна да се излъчва, и именно на лейбъла Anna беше хит. Продадени са над един милион копия и е награден със златен диск от RIAA.