На огромна част от Европа й липсват лекарства: Ето кои медикаменти са изчезнали

86

По данни от регулаторите, картината с лекарствата в голяма част от Европа е влошена. Съобщава се за недостиг на 600 лекарства в една четвърт от 29 европейски страни. Има дефицит на антибиотици.

Много хора в Европа се сблъскват с недостиг на лекарства в разгара на зимата, когато ни атакуват вируси. Това пише „Политио“.

Страните от ЕС съобщават за сериозни проблеми при доставката на важни медикаменти от края на 2022 г. Колко зле е ситуацията и какво е направено?

Проучване сочи, че почти една четвърт от 29 европейски страни – от ЕС, Турция, Косово, Норвегия и РСМ, изпитват недостиг на 600 лекарства. 20 процента съобщават за недостиг на 200-300 лекарства. Три четвърти от страните заявиха, че недостигът е по-голям тази зима, отколкото преди година. В 4 държави недостигът е свързан и със смъртни случаи.

Картината става ясна от данните на регулаторите. Белгийските власти съобщават за близо 300 медикаменти, които не достигат, германските – 408, австрийските – 600. Италия е с най-голям брой лекарства, които не могат да се намерят в аптеките – 3000, като много от тях са различни варианти на едно и също лекарство.

Кои медикаменти са изчезнали?

Антибиотиците – особено амоксицилин, който се използва при респираторни инфекции, имат намалени доставки. Другите видове лекарства – сироп за кашлица, детски парацетамол или срещу високо кръвно, също трудно се откриват.

По публикацията работи: Пламена Сутева