Какво се случва с таксите за асансьорите у нас: Били „смешно ниски“

49
Снимка: Pixabay

По думите на председателя на Българската асансьорна асоциация Валентин Маринков, таксите за асансьори са смешно ниски у нас, на фона на всички останали услуги. Според него таксата за поддръжка на старите асансьори трябва да е два пъти по-висока. Павел Миланов от Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост пък заяви, че услугата е поскъпнала с над 30% през последните две години.

„Има поскъпване на услугата. За последните две години таксите са увеличени с над 30%“, заяви пред БНТ Павел Миланов от Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост.

По думите му основното увеличение е в последната година и има проблем със събирането на таксите.

„Почти няма случаи на живущи, които да се откажат да ползват асансьори. При авария обикновено се активира етажната собственост и се преминава към събиране на средства и ремонти“, допълни Павел Миланов.

Според него е много важно да се прави профилактика на асансьорите, за да не се стига до големи ремонти, които са скъпи.

Абонаментните такси за асансьори са смешно ниски в сравнение с всички услуги в България, заяви председателят на Българската асансьорна асоциация Валентин Маринков.

Според него е редно таксата за поддръжка на старите асансьори да е два пъти по-висока.

„Ако допуснем, че в една 8-етажна сграда асансьорът се ползва от 100 човека, абонаментната такса е 80 лв. На места е и по-ниска. В момента асансьорните фирми се опитват да вдигнат таксата с 30%, което прави около 100 лв. Това означава, че на всеки, който ползва асансьора, това би струвало по 1 лев“, каза той.

По думите на Маринков поскъпването на таксата се дължи на инфлацията и съответно на материалите за поддръжка.

По публикацията работи: Пламена Сутева