Президентът Ердоган обяви, че Турция ще увеличи производството на злато

82
Колаж: Редакция "Нова вест"

Президентът Реджеп Тайип Еродоган увери обществеността, че южната ни съседка ще увеличи усилията си за производство на злато, за да се намали по този начин вноса на тази суровина. За това ще допринесе и новата златна мина, открита в Западен Анадол. Предвижда се тя да добива 6,5 тона злато годишно.

За това съобщи „Азернюз“.

„Нашето производство на злато, което през 2000 г. беше почти нулево, през 2020 г. счупи рекорда в историята на Република под претекст за екологичност“, каза президентът.

„Миналата година износът ни на минерали се увеличи с 9,1% в сравнение с предходната година и достигна 6,5 млрд. долара, като счупи рекорда в историята на републиката в тази област“, заяви той. „През последните 14 години увеличихме приноса на нашата минна промишленост към брутния вътрешен продукт от 11 милиарда турски лири на 93 милиарда лири.“

„Турция пише собствена история в областта на възобновяемата енергия. Въпреки че някои току-що са открили слънчевата и вятърната енергия, ние скочихме на пето място в Европа и на 12-то в света по възобновяема енергия“, заяви Ердоган.

Що се отнася до природния газ, около 50 плавателни съда и повече от 10 000 работници работят денонощно, за да доставят открития в Черно море природен газ до националната разпределителна мрежа в края на март, подчерта президентът.

По публикацията работи: Венета Николова