Плюсове и минуси на зеления пипер: Как действа на тялото и колко можем да консумираме седмично?

110

Зеленият пипер е зеленчук, събиращ в себе си много хранителни вещества. Мнозина обичат да похапват зелен пипер, за това е добре всеки да е осведомен за ползите и вредите от него. Този зеленчук може да е от помощ при храносмилането, балансирането на кръвното налягане и много други. Дори помага и за по-добра памет. Ако прекалим с консумацията на този зеленчук обаче, можем да си докараме диария. 200 грама седмично, е оптималното количество, което можем да консумираме, според специалисти.

Състав

Ако разгледаме състава, става ясно, че този зеленчук е идеален продукт. В състава можете да намерите:

  • Лесно смилаеми въглехидрати. Те включват: захароза, фруктоза, глюкоза и други.
  • Аминокиселини: глицин, пролин, цистеин и др.
  • Минерали. манган, калий, мед, цинк, фосфор и др.
  • Заменими аминокиселини.
  • Есенциални аминокиселини и др.

Зеленият пипер има здравословен и балансиран състав, пише сайтът Актуално.

Полезни свойства

Първоначално е добре да се отбележи основното свойство на пипера: причинява парене. Чушките съдържат алкалоид, който прави зеленчука лютив. И колкото повече има от този компонент, толкова по-лют е пиперът. Специалистите отдавна отбелязват, че лютото е полезно за организма, ако говорим за умерена и правилна консумация. Сред плюсовете са:

  • действа добре на храносмилателната система;
  • сваля кръвното;
  • подобрява апетита;
  • възстановява съня;
  • подобрява паметта;
  • спомага за повишаване на концентрацията;
  • действа добре на ноктите и косата. Всеки компонент на състава носи определена полза.

Зеленчукът обаче има само превантивен ефект. Няма смисъл да чакате сериозни положителни промени в тялото си от консумацията му.

Как да консумираме зелен пипер?

Чушките се консумират най-добре пресни. В същото време запазват по-голямата част от хранителните вещества дори след обработка. Допустими са следните видове съхранение:

  • Замразяване.
  • Сушене.
  • 3Осоляване.
  • Туршия.
  • Мариноване.

Ако се спрем подробно на консервирането, тогава пиперът, дори след топлинна обработка, запазва около 70% от всички витамини. Ако задушите или запържите този зеленчук, около 30% от полезните вещества остават.

Вреди от пипера

Въпреки многото предимства, има противопоказания, които също трябва да се знаят. Експертите препоръчват отказ от консумация на този зеленчук за хора, които имат следните проблеми:

  • повече киселини;
  • колит;
  • гастрит;
  • заболяване на бъбреците;
  • язва;
  • хипертония;
  • тахикардия и други.

Нормата на потребление трябва винаги да се следи. Дори ако човек е здрав и не изпитва дискомфорт, прекомерната консумация на пипер може да причини:

  • Диария.
  • Подуване на корема.
  • Болка в корема и др.

Каква е нормата на консумация?

Има важно правило: не трябва да консумирате повече от 200 г от този зеленчук на седмица. През лятото чушките ще бъдат чудесно допълнение към различни салати. През зимата може да се консумира замразен или по друг начин. За деца българският зелен пипер се въвежда в менюто с повишено внимание, до 1 година този зеленчук е противопоказан. Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

По публикацията работи: Пламена Сутева