За да не “прегаряме“ на работа – ето няколко полезни съвета

54

От 2019 г. синдромът на прегаряне е включен в Международната класификация на болестите. Стресът на работното място, претоварването със задачи, пропускането на почивни дни, натискът от ръководството могат да доведат до емоционално изтощение. Заедно с психолога Инна Тляшинова разбрахме кои други фактори провокират прегаряне на работата и как да го преодолеем.

  1. Липса на мотивация:  Работата може просто да е „не твоя“ и тогава всеки работен ден ще бъде бреме, а най-малката трудност ще изглежда като невъзможна мисия. Време е да спрете и да си зададете въпроса: „Какво искам?“

2. Следваме чужди желания: „Родителите ми оряха целия ми живот за една стотинка и аз трябва да работя усилено“, „Трябва да отида в медицинското училище и да продължа династията на лекарите“ – такава лоялност към родителите блокира собствените желания и етикети. И нека майка ти е уважаван учител, но ако искаш да станеш цветар, стани такъв.

Как да се справим с прегарянето?

Работете върху причините по-горе – Приемете родителите си, простете им всички обиди, отървете се от вината. Преодолявайте нагласи, блокове и негативни сценарии от детството, пишат от Rambler.ru

Медитирайте – Медитацията ви позволява да се освободите от стреса, да изчистите ума си, да слушате тялото си и да получите отговори. Научете се да си почивате, да се отпуснете и да се наслаждавате.

Занимавайте се с физическа активност – Концентрирайте се върху вашите движения, дишане, разтягане и напрежение на мускулите.

Оставете работата само за офиса – Връщайки се у дома, не бързайте да готвите зелева супа, почистете тавата след котката и вакуумирайте, по-добре отидете в кафене или се разходете. Това ще бъде най-добрият подарък за вашата психика.

По публикацията работи: Велислава Велева