Кой има интерес от ескалацията между България и РСМ? Османи коментира

72
Колаж: "Нова Вест"

Според външния минстър на РСМ Буяр Османи, трети страни възприемат като добре дошла ескалацията между страната ни и Република Северна Македония. Османи заяви, че Русия е една от страните, които имат интерес от подобни конфликти в региона. Въпреки това той призна, че няма директна информация, че разузнаването на Русия „подкопава” българо-македонските отношения.

Русия е една от държавите, които имат интерес да поддържат конфликтите в региона, за да може по-лесно да упражнява влияние. В този смисъл последната ескалация между България и Северна Македония ще бъде добре дошла за много трети страни, които ще видят шанс тук да бъде поддържан един перманентен конфликт, подчерта министърът на външните работи на РС Македония Буяр Османи.

В интервю за Радио Свободна Европа той призна, че няма директна информация, че руското разузнаване „подкопава” българо-македонските отношения.

„Нямам такава пряка информация, но трети сили имат интерес да поддържат живи конфликтите в този регион, някога замразени, с цел да оказват по-лесно влияние в нашия регион – това вече е познато от историята и това влияние сме го виждали с различен интензитет в различни периоди не само между България и Северна Македония, но и изобщо на Западните Балкани. Вероятно последната ескалация ще бъде добре дошла за много трети страни, които ще видят в нея шанс за поддържане на един перманентен конфликт. Дали това е в наш интерес? Не съм съгласен”, заяви Османи.

Той отказа да коментира причините, поради които българският посланик в страната беше изтеглен за консултации в България, предава БГНЕС.

„Ако това е свързано с инцидента в Охрид, бих го оценил като диспропорционална реакция, тъй като това на първо място е отделен инцидент, за който държавата предприе всички възможни мерки. Нападателите бяха идентифицирани веднага, единият е в ареста, президентът, премиерът и министърът на външните работи го осъдиха веднага. Аз отидох в София, изразихме онова, което държавата трябва да покаже спрямо наш гражданин, така че наистина не виждам връзка между този случай и реакцията”, подчерта външният министър.

По публикацията работи: Пламена Сутева