Иран e предотвратил атака от дронове

74
Колаж:ББС

Военната активност на Израел не спира през последнте няколко седмици. След удър в ивицата газа в отговор на терористичната заплаха. Иран е заподозрял Израел в участие в атаката, но са сега няма поета отговорност.

Иранското министерство на отбраната съобщи, че е осуетило нападение с дрон срещу военно съоръжение в град Исфахан. Министерството каза, че са участвали три дрона, но няма жертви. Един дрон е бил унищожен от системи за противовъздушна отбрана, а два са били уловени от „защитни капани“, причинявайки незначителни щети на сграда, добави министерството съобщават от Би Би Си

Степента на щетите на сайта не е потвърдена от Би Би Си и няма незабавно поемане на отговорност. Това идва на фона на повишеното напрежение около ядрената програма на Иран и доставките на оръжие за войната на Русия в Украйна.

Страната също беше разтърсена от вътрешни сътресения през последните месеци, предизвикани от смъртта на жена, която беше задържана за нарушаване на стриктния дрескод на Иран.

В изявление за иранската държавна медия министерството на отбраната каза, че ударът с дрон е извършен в събота вечерта около 23:30 местно време (20:00 GMT). Местните власти не коментираха дейностите на обекта, но го нарекоха „работилница“. Агенция ИРНА съобщи, че ударът е бил насочен към „завод за производство на боеприпаси“. Провинция Исфахан е дом на голяма военновъздушна база и няколко ядрени обекта, включително Натанц, който е в центъра на иранската програма за обогатяване на уран.

При отделен инцидент в събота новата агенция IRNA съобщи за пожар, избухнал в петролно съоръжение близо до северозападния град Табриз. Не се разкриват подробности за причината.

През последните години имаше редица експлозии, пожари и кибератаки срещу ирански военни, ядрени и индустриални съоръжения. След като Иран обвини Израел в саботаж на ключовия ядрен обект близо до град Натанц през 2021 г., началникът на отбраната на Израел каза, че операциите на страната в региона „не са скрити от очите на врага“. А през 2020 г. Иран обвини, че Израел стои зад убийството на един от неговите най-добри ядрени учени Мохсен Фахризаде.