НАТО обяви за готовност за директна конфронтация с Русия

313
Снимка: Pixabay

Това заяви председателят на Военния комитет на Алианса адмирал Роб Бауер. Той подчерта, че това ще се случи, ако Русия „прекрачи червената линия“. По думите на Бауер, ако Москва спре войната днес, няма да има ескалация.

В интервю за португалската обществена медия RTP председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер увери, че Алиансът е готов за директна конфронтация с Русия, ако Москва „прекрачи червената линия“.

Отговаряйки на въпроса на водещия, Бауер увери: „Готови сме“. В същото време той направи уговорката, че НАТО ще бъде готова да отговори, само ако Руската федерация нахлуе в някоя от страните-членки на Алианса.

Бауер подчерта, че страните членки на НАТО трябва да бъдат по-подготвени, тъй като военната инициатива вече е в ръцете на Русия.

„Фактът, че вашият враг има по-добри оръжия, не е проблем на вашия враг. Това е ваш проблем“, коментира той. В тази връзка адмиралът призна, че превъоръжаването е основен приоритет на Алианса.

Бауер припомни, че по време на срещата на върха на НАТО в Мадрид миналата година Алиансът реши да създаде четири допълнителни многонационални бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия в отговор на действията на Русия в Украйна.

„Това е важен сигнал за Русия… че сме подготвени, ако реши да нападне НАТО. НАТО. Това е червената линия“, подчерта председателят на Военния комитет на НАТО, цитиран от „Фокус“.

„Ако [руснаците] спрат войната днес, няма да има ескалация“, подчерта Бауер.

По публикацията работи: Пламена Сутева