Може ли да експлодира от само себе си батерията на смартфона ви?

84

Според експерти смартфон, който съдържа неоригинална или износена батерия, може да се взриви по време на работа. Да използвате телефона си със стара батерия е изключително опасно, защото тя може да се разхерметизира и запали.

Друга причина за подобна експлозия или пожар може да бъде използването на неоригинална батерия с повишен капацитет, но в стандартен размер. Подобна батерия би могла лесно да се пръсне и в резултат на химическа реакция на „пълнежа“ на батерията с въздух телефонът да се запали.

Запознати също така съветват да не се ремонтират мобилните устройства в непроверени сервизни центрове, чиито служители могат да допуснат фатална грешка при работа с контролера, отговорен за работата на батерията. В най-добрия случай след това телефонът ще се счупи, в най-лошия може да се взриви, което вече е твърде опасно не само за вас, но и за хората около вас.

Тоест краткотрайното използване на устройството, дори при силен студ, едва ли ще доведе до катастрофални последици, но ако го държите на студено дълго време, тогава с него ще се случи точно същото, както с всяка друга техника. Освен това при силен студ батерията на смартфона може да не работи добре.

Не се отнасяйте лекомислено към мобилните си устройства, тъй като могат да ви навредят. Спазвайте стриктно препоръките на производителя.

За тези интересни съвети за безопасност при използване на смартфони разбрахме от Actualno.com

По публикацията работи: Венета Николова