Много ученици излизат в грипна ваканция от понеделник. Вижте къде

449

Стана ясно, че последните два дни на месец януари, 30 и 31, ще бъдат неучебни за училищата в Община Сливен. Това обяви кметът Стефан Радев. Причината е високата заболяемост от грип и остри респираторни заболявания.

Решението за грипна ваканция е в правомощията на здравните власти. Тъй като такова решение не бе взето, кметът се възползва от правото си, регламентирано в Закона за предучилищното и училищното образование, да обявява три дни за неучебни в рамките на една учебна година. Единият ден е използван за празника на Сливен- Димитровден. Въпреки очакванията РЗИ да обяви грипна епидемия тази седмица, в днешния следобед стана ясно, че областният щаб за борба с грип и ОРЗ ще заседава на 30 януари, предаде Дарик.

„Следя с повишено внимание ситуацията през цялата седмица и смятам, че мярката е адекватна. Тъй като учениците излизат в междусрочна ваканция от 1 до 3 февруари, двата дни преди това могат да бъдат решаващи за ограничаване на заболяемостта. Целта ни е да минимизираме риска“, каза Стефан Радев.