Затягат положението: Забраниха на длъжностни лица да напускат Украйна

blank
Снимка: Facebook/ Володимир Зеленски

Стана ясно, че в Украйна депутатите, чиновниците, представителите на местната власт, прокурорите, съдиите и много други длъжностни лица имат право да пресекат държавната граница на основание само служебна командировка

Кабинетът на министрите на Украйна прие постановление, което забранява на чиновници, депутати, служители на правоохранителните органи и други длъжностни лица да пътуват в чужбина с цел почивка, обяви премиерът Денис Шмихал, предаде Дарик.

„В изпълнение на решение на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО) правителството прие постановление, което забранява на чиновниците да пътуват в чужбина без уважителни причини. Народните депутати, чиновниците, представителите на местната власт, прокурорите, съдиите и много други длъжностни лица имат право да пресекат държавната граница на основание служебна командировка”, се казва в съобщението, публикувано в канала Телеграм.

Шмихал уточнява, че излизането извън страната се допуска и за участие в преговори, за лечение или грижи за непълнолетни деца. „Пътуване в чужбина за почива не е разрешено”, се подчертава в съобщението.

На 23 януари президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа указ, с който се забранява на чиновници, съдии и на служители от правоохранителните органи да пътуват в чужбина на почивка или „с каквато и да било друга недържавна цел”. Той разпореди на правителството да разработи съответните изисквания за пресичане ана границата от служебни лица.