Утайката от кафето: Къде и за какво можем ефективно да я прилагаме в ежедневието си?

174

За повечето утайката от кафе просто свършва в кошчето. Остатъчният продукт съдържа скрити умения, които могат да се използват добре в домакинството. Има обаче редица ползи от утайката на кафето и приложението и за някои от които може и да незнаем.

За мнозина първата стъпка след ставане е към кафе машината. Защото без чаша пикап е трудно да тръгнеш сутрин. Остава много кафе – черен, лепкав остатък – който повечето хора просто изхвърлят. Но това, което повечето хора не осъзнават, е, че предполагаемият боклук, направен от смлени кафеени зърна, може да изглежда неапетитен, но може да се използва по различни начини в дома, пишат от Blick.ch

Важно е първо да се изсуши утайката от кафе, в противен случай може да се образува мухъл. Черният остатък може да бъде отстранен от филтъра на кафе машината в няколко лесни стъпки. Ако правите кафе с капсули, разрязвате шушулките или капсулите.

Като скраб за кожата:

В сектора на красотата утайката от кафе се използва като пилинг. Противодейства на петната и помага в борбата с целулита. Можете или да втриете утайката от кафе директно върху кожата, или да я смесите с мед или зехтин за по-нежен ефект. Ако добавите малко захар, пилинг ефектът ще се засили допълнително.

Кафето неутрализира миризмите:

Въпреки че самото кафе има много силен аромат, то има неутрализиращ ефект върху другите миризми. Утайката от кафе, смляното кафе или кафе на зърна са особено полезни в хладилника или кофата за отпадъци за противодействие на миризмите.

Можете също така да разтриете утайката от кафе между ръцете си, след като сте приключили с кухненската работа, например, за да се отървете от миризмата на лук.

За почистване:

Въпреки тъмния си цвят, кафето помага при почистването: популярният комплект за почистване може да се използва като естествено почистващо средство за упорити замърсявания. Дори силно замърсената решетка на грил може да придобие нов блясък.

Могат да прогонят осите:

Осите не понасят миризмата на кафе. Обаче просто да сложите изречението в купа и да го сложите на терасата, няма да донесе нищо добро. Необходими са малко повече усилия. Поставете утайката от кафе в огнеупорна купа (напр. пепелник) и след това я запалете. Появява се дим, който отново изчезва след около пет минути. Димът означава опасност за осите – и те изчезват.

В ролята на екологично чист пестицид:

Ако поставите малко утайка от кафе в почвата за саксии, нежеланите вредители ще бъдат държани далеч. По този начин могат да бъдат прогонени охлюви, мравки, полевки или къртици. Миризмата на кафе в компостната купчина, от друга страна, привлича земните червеи, които разхлабват купчината и спомагат за гниенето й.

Органична тор:

Утайката от кафе може да се използва и като тор в градината. Просто поръсете черния остатък от филтъра върху почвата за саксии. Утайката може да се постави и в компоста, където ще се разложи с останалите зелени отпадъци и ще се превърне в ценен тор.

В ролята на оцветител:

Ако разтворите остатъците от кафе в топла вода, това има оцветяващ ефект. Яйцата или тъканите могат да бъдат оцветени по естествен начин. Утайката от кафе също може да помогне при драскотини в тъмно дърво. За да направите това, навлажнете го и го поставете в ставата с памучен тампон. Брашното се утаява там и маслото от кафе затваря скрепера.

По публикацията работи: Велислава Велева