Любопитно

Ревматологичните заболявания и храни, които се борят с възпаленията според експерти

Различните ревматични заболявания имат различни нива на тежест и възпаление, така че дори по отношение на храненето е необходимо да се прецени за всеки отделен случай с помощта на лека. Диетата определено има роля, която предстои да бъде открита в развитието на ревматологичните заболявания , тъй като ефектът от храните може да повлияе на възпалителния отговор, а също и на взаимодействието с автоимунната система.

В общи линии представяме изявление на Роберта Рамонда, вицепрезидент на Италианската фондация за изследване на артрита (FIRA): „ Средиземноморската диета има благоприятен ефект при ревматологични заболявания, тъй като регулира риска от възпаление от цитокини, допринася за лечението на и подобрява цялостното здраве на пациентите”.

 Повечето от имунните клетки се намират в храносмилателния тракт и хранителните вещества могат директно да повлияят на микробиотата, като променят чревната пропускливост, упражнявайки пряк ефект върху имунните клетки на червата, като благоприятстват или не освобождаването на вещества, които причиняват възпаление, пишат от Dilei.it

Ревматологични заболявания: разрешени и забранени храни:

Най-общо казано, скорошно проучване разкри колко е важно да се спазва здравословна диета , да се поддържа теглото под контрол, но също и качеството на храните, които ядем. Например твърде много захари променят микробиотата и изострят автоимунитета, който участва в ревматологичните заболявания. Затова трябва да обърнем внимание на сладкишите, за да избегнем риска от затлъстяване. Дори солта трябва да се държи под контрол, приемът на високи нива на натрий всъщност може да има възпалително действие, особено ако се комбинира с цигарен дим. Мазнините също насърчават възпалението. Докато растителните фибри и витамините ни защитават. Така че нека не забравяме да предпочитаме хранителни вещества с противовъзпалително действие като витамини, антиоксиданти, фибри, омега3 и омега 9 мастни киселини, компоненти, намиращи се в плодове, зеленчуци, риба, необработен зехтин, какао, люти чушки , бобови растения, цели храни , сушени плодове, зелен чай .

По публикацията работи: Велислава Велева

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Как климатичните и вентилационни системи влияят върху комфорта на помещението?

В днешни дни прекарваме голяма част от времето си в закрити пространства – домове, офиси,…

преди 3 дни
  • Спонсорирани

Хранителни добавки за мъже и жени – какво трябва да знаете?

Днес, когато все повече хора осъзнават нуждата от здравословен начин на живот, хранителните добавки се…

преди 3 седмици
  • България

Стотици доброволци дадоха старт на националната информационна кампания на ГД за Президентска република

Гражданско движение за президентска република даде старт на национална информационна кампания Националната кампания за президентска…

преди 4 седмици
  • Спонсорирани

Какво трябва да има всяка добра гейминг маса?

В света на гейминга компромисите нямат място – всеки детайл може да бъде решаващ в…

преди 1 месец
  • Спонсорирани

Как да подобрим работния си процес с правилния избор на техника?

В съвременния свят все повече длъжности и професии са обвързани с употребата на техника. Това…

преди 1 месец
  • Спонсорирани

За какво стига кредит до 5000 лв.

Личното ни възприемане на стойността на парите е нещо много специфично. Според средата, в която…

преди 3 месеца