Ще има ли промяна в цената на газа у нас за предстоящия февруари? Коментар от КЕВР

57

По думите на Иван Иванов – председателят на КЕВР, тези български граждани, които използват парно отопление в столицата и големите български градове, трябва да бъдат спокойни, че до края на отоплителния сезон няма да има промяна в цената, а цената на природния газ за февруари ще бъде в диапазона на 129 -130 лв.

Това заяви изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева по време на заседанието на Комисията, която днес решава каква да е цената на синьото гориво. „Булгаргаз“ внесе заявление за цена февруари още на 11 януари. Тогава дружеството предложи цена от 135, 38 лв. за мегаватчас. То е на база котировките на газа на нидерландската борса TTF за първите 10 дни на януари.

„Запознахме се с изпратения ни доклад и нямаме възражения. Прогнозната цена беше изпратена 20 дни преди началото на февруари, тоест – на 11 януари. Оттогава има развитие и цената, която очакваме от 1 февруари, е 129-130 лв. Тя е близо 30% по-ниска от тази за януари“, каза Златева. В момента цената на газа за януари е 179 лв. за мегаватчас.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) няма да увеличава цената на топлинната енергия, тъй като се очертава цената за февруари, на която „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители и на топлофикациите, да бъде под 130 лева за мегаватчас. Това каза председателят на КЕВР Иван Иванов пред журналисти след края на днешното открито заседание на регулатора, на което беше обсъден доклад, свързан с предложената от обществения доставчик цена на синьото гориво за следващия месец.

Тези български граждани, които използват парно отопление в столицата и големите български градове, трябва да бъдат спокойни, че до края на отоплителния сезон няма да има промяна в цената. Фактът, че цената на природния газ през февруари ще е с близо 30 на сто по-ниска спрямо настоящата, е добра новина и за индустрията, защото ще даде един комфорт при използването на природния газ“, коментира той.

По публикацията работи: Велислава Велева