Референдум за признаване правата на аборигените в Австралия: Ще могат ли да гласуват в парламента?

58
Снимка: Pixabay

Въпросният референдум ще се проведе през втората половина на 2023 година, обяви премиерът на Австралия. По негови думи, ако влязат в сила предложените поправки, коренното население не само ще получи признание, а също така и възможност за създаване на някакъв консултативен орган в парламента.

Референдум за признаване на аборигените като първи народ на континента и за осигуряване на правото им да гласуват в парламента ще се проведе в Австралия през втората половина на тази година, обяви министър-председателят Антъни Албанезе.

По думите му австралийците ще гласуват на референдум за конституционното признаване на аборигените и жителите на остров Торесов проток като първи народи на континента „през втората половина на тази година“.

Както обясни австралийският министър-председател, ако предложените от правителството поправки в конституцията на страната бъдат одобрени по време на гласуването, представителите на коренното население ще получат не само признание, но и възможност да създадат някакъв консултативен орган в парламента. „Тази структура няма да има право на вето, няма да може да управлява правителствени програми и проекти и няма да има достъп до финансиране. Само признание и консултации – за това става дума“, подчерта Албанезе.

Премиерът отбеляза също, че работната група по въпросите на референдума, създадена в края на миналата година, „скоро ще предостави допълнителна информация относно предложените промени в конституцията“ и ще публикува всички необходими разяснения.

По публикацията работи: Пламена Сутева