Кускусът е храна , приготвена от зърна грис от твърда пшеница, оваляни сурови с вода и сол, изсушени и готови за готвене. Произходът изглежда много древен и изглежда, че берберите, т.е. автохтонното население на Северна Африка са го използвали още преди пристигането на арабите.
Днес това е едно от традиционните ястия на Магреб (Алжир, Мароко, Мавритания и Тунис), но широко разпространено в много други области, включително Италия, където вече известният Cous cous Fest се провежда всяка година в провинция Трапани. тази вкусна храна.
Една порция варен кус-кус (185 g) съдържа:
- Вода 101.0 g
- Енергия (kcal) 330
- Белтъчини 6,7 g
- Липиди 2 гр
- Налични въглехидрати 73.4гр
- Нишесте 64,6 g
- Разтворими захари 2,4 g
- Общо фибри 5 g
- Натрий 178 mg
- Калий 155 mg
- Калций 19 мг
- Магнезий 28 mg
- Фосфор 107 mg
- Желязо 0,9 мг
- Мед 0,15 мг
- Цинк 0,72 мг
- Манган 0,56 мг
- Тиамин 0,17 мг
- Рибофлавин 0,11 mg
- Ниацин 2,33 мг
- Витамин Е 0,24 мг
Кускусът се приготвя много лесно , но за да бъде рецептата успешна е необходимо да се спазват както времето за готвене, така и пропорциите с необходимата вода, посочени на етикета. Те всъщност могат да варират от производител до производител и не винаги са валидни за всички предварително приготвени кускуси на пазара. Като цяло е добре да запомните, че ако кус-кусът се харесва в по-сухия му вариант, не трябва да се добавят сосове като доматен сос , тъй като те биха могли да омекнат гранулите и да го направят по-подобен на грис. Изключително универсален, кус-кусът е основна храна, която се съчетава добре с най-разнообразни съставки, от зеленчуци, независимо дали са сурови или на пара, бланширани или печени на скара – до месо или риба на скара, пишат от Dilei.it
Сицилиански рибен кускус:
В тиган загрейте цяла скилидка чесън в кръг екстра върджин зехтин и една люта чушка . Добавете няколко вече почистени миди , задушете за няколко минути и деглазирайте с бяло вино . Веднага след като алкохолът се изпари, покрийте и гответе, докато черупките се отворят. Обелете ги, оставете ги настрана, след това ги филтрирайте и запазете течността от варенето.
През това време загрейте скилидка чесън и една люта чушка в тиган. Добавете нарязаните на филийки калмари и ги задушете на силен огън за около 5 минути.Овкусете със сол и черен пипер, добавете разполовените чери домати и скаридите. След 5 минути добавете почистените мекотели и разбъркайте внимателно. Междувременно прехвърлете течността за готвене от мидите и мидите в тенджера, след това добавете достатъчно вода, за да достигнете дозата течност за готвене, посочена на етикета, и оставете да заври.
Кускусът се накисва в овкусената с риба вода и щом е готов се добавя към останалите съставки. Овкусете със свежи листа мента и се насладете топло.
Превод и редакция: Велислава Велева