Няколко съвета, благодарение на които ще ни помогнат в борбата със стриите

49
Колаж: Нова Вест

Стриите са вид белези, които най-често се образуват в областта на корема, гърдите, бедрата, задните части. Те обикновено се появяват по време на бременността, но също така и при рязко напълняване или отслабване.

Други причини мога да бъдат бързото израстване през периода на пубертета, прием на кортикостероиди, след операции за уголемяване на гърдите и определени генетични смущения като синдром на Кушинг и Марфан. Повишените нива на хормона на надбъбречните жлези – кортизона, също могат да увеличат риска от поява на стрии. В повечето случаи стриите се третират с ретиноидни кремове, които възстановяват колагена и са много ефективни, ако се приложат в рамките на няколко месеца след поява на стриите, пишат от zdrave.to

Няколко естествени варианта за лечение на стрии:

Превенция– ако човек иска да повиши или понижи теглото си, е добре да го направи бавно. При бременност е важно коремът, гърдите и бедрата да се мажат с кокосово масло, зехтин, масло от ший, бадемово масло – те са богати на антиоксиданти и имат дълбоко овлажняващ ефект.

Локално третиране с домашни средства – лимоновият сок може да изсветли тъмните стрии, яйчните белтъци стимулират синтеза на колаген, сокът от картоф съдържа веществото катехолаза, което изсветлява кожата. Няколко изследвания показват, че сокът от лук премахва увредената тъкан и възстановява еластичността на кожата.

Подходяща диета – храната, която консумираме също има огромно значение за подпомагане еластичността на кожата. Соевият протеин, зеленолистните, червените и оранжеви зеленчуци подпомагат здравето на кожата. Най-лесният начин за набавяне на полезни вещества е приготвянето на смути от моркови, цвекло, зелени храни и соев протеин.

Прием на желатин – помага за заличаване на стриите като увеличава образуването на колаген и повишава еластичността на кожата. В този случай може да се приема костен бульон или да се добави желатин на прах към сокове, смутита, супи, сосове. Подходящо решение са и добавките с хидролизиран желатин на капсули.

По публикацията работи: Велислава Велева