Любимият кус-кус – ползи, свойства и хранителна стойност

118

Кускусът е храна , приготвена от зърна грис от твърда пшеница, оваляни сурови с вода и сол, изсушени и готови за готвене. Произходът изглежда много древен и изглежда, че берберите, т.е. автохтонното население на Северна Африка са го използвали още преди пристигането на арабите. 

Днес това е едно от традиционните ястия на Магреб (Алжир, Мароко, Мавритания и Тунис), но широко разпространено в много други области, включително Италия, където вече известният Cous cous Fest се провежда всяка година в провинция Трапани. тази вкусна храна. 

Една порция варен кус-кус (185 g) съдържа:

  • Вода 101.0 g
  • Енергия (kcal) 330
  • Белтъчини 6,7 g
  • Липиди 2 гр
  • Налични въглехидрати 73.4гр
  • Нишесте 64,6 g
  • Разтворими захари 2,4 g
  • Общо фибри 5 g
  • Натрий 178 mg
  • Калий 155 mg
  • Калций 19 мг
  • Магнезий 28 mg
  • Фосфор 107 mg
  • Желязо 0,9 мг
  • Мед 0,15 мг
  • Цинк 0,72 мг
  • Манган 0,56 мг
  • Тиамин 0,17 мг
  • Рибофлавин 0,11 mg
  • Ниацин 2,33 мг
  • Витамин Е 0,24 мг

Кускусът се приготвя много лесно , но за да бъде рецептата успешна е необходимо да се спазват както времето за готвене, така и пропорциите с необходимата вода, посочени на етикета. Те всъщност могат да варират от производител до производител и не винаги са валидни за всички предварително приготвени кускуси на пазара. Като цяло е добре да запомните, че ако кус-кусът се харесва в по-сухия му вариант, не трябва да се добавят сосове като доматен сос , тъй като те биха могли да омекнат гранулите и да го направят по-подобен на грис. Изключително универсален, кус-кусът е основна храна, която се съчетава добре с най-разнообразни съставки, от зеленчуци, независимо дали са сурови или на пара, бланширани или печени на скара – до месо или риба на скара, пишат от Dilei.it

Сицилиански рибен кускус:

В тиган загрейте цяла скилидка чесън в кръг екстра върджин зехтин и една люта чушка . Добавете няколко вече почистени миди , задушете за няколко минути и деглазирайте с бяло вино Веднага след като алкохолът се изпари, покрийте и гответе, докато черупките се отворят. Обелете ги, оставете ги настрана, след това ги филтрирайте и запазете течността от варенето.

През това време загрейте скилидка чесън и една люта чушка в тиган. Добавете нарязаните на филийки калмари и ги задушете на силен огън за около 5 минути.Овкусете със сол и черен пипер, добавете разполовените чери домати и скаридите. След 5 минути добавете почистените мекотели и разбъркайте внимателно. Междувременно прехвърлете течността за готвене от мидите и мидите в тенджера, след това добавете достатъчно вода, за да достигнете дозата течност за готвене, посочена на етикета, и оставете да заври.

Кускусът се накисва в овкусената с риба вода и щом е готов се добавя към останалите съставки. Овкусете със свежи листа мента и се насладете топло.

Превод и редакция: Велислава Велева