Севлиевски: Напускане на НАТО означава връщане на военната служба

246
Кадър: Vbox7/Здравей България

Михаил Миков, Мирослав Севлиевски и Емил Димитров-Ревизоро коментираха това дали след изборите ще се промени политическата ситуация в страната. Според Михаил Миков и след следващите избори ще го има проблемът за трудно постигане на политически мнозинства. По негови думи еднородови политически формации не могат да намерят общ език. Севлиевски пък заяви, че сега важното е да помислим каква държава искаме. Според него е безсмислено да говорим срещу еврото и за напускане на НАТО. Севлиевски заяви и това, че напускането на НАТО означавало връщане на военната служба. Емил Димитров-Ревизоро, от своя страна, посочи това, че му е ясно, че първият на изборите няма да има достатъчно гласове, за да може сам да състави кабинет.

„Няма политическо състезание, състезанието е персонално, на персонални атаки. Това не е отсега а от доста време. Това доведе до ситуации, в които еднородови политически формации не могат да намерят общ език – ДБ и ГЕРБ, ПП и ГЕРБ. Оттам насетне идват всичките проблеми”, коментира Миков.

Според него би било неестествено да се обединяват партии на основание – стари партии.

„Като не могат да се комбинират, отива се пак на избори. Конституцията е така. Нищо фатално няма в това, че има служебен кабинет. Има и парламентарен контрол. Много партии се опитват да се идентифицират чрез атаки към президента, че той взима властта. Такава е Конституцията”, коментира Миков.

„Ако продължат тенденциите и това, което очакват социолозите, като че ли в дясно ще се постигне нещо възможно за мнозинство. В дясно слагам ГЕРБ, ДБ, ПП”, каза Миков.

Според Мирослав Севлиевски по-важно е каква държава искаме. „Надявам се хората в предизборната кампания да разкажат какво искат да се случи. Това, което се случи дотук, не дава основание да бъда оптимист. Но трябва да си дадем сметка, че има голямо разместване в обществото през последните години. Влезе ново поколение в политиката, а старото няма да стане от стола лесно”, каза Севлиевски.

„Аз съм оптимист. Ще трябва да се намери начин как онези, които не искат България да остане в Европа, да не бъдат поругани. Но трябва да им обясним, че е лудост сега да говорим за безсмислени неща и да губим обществена енергия. Да говорим срещу еврото, да говорим за напускане на НАТО, което означава връщане на военната служба – на тези хора трябва благо да им обясним, че това е безсмислено”, заяви Севлиевски.

„Излизането от НАТО означава да ходим войници. Означава даже старците като нас да ни вземат запас. Това означава“, посочи той.

„За мен е ясно кой ще бъде първи, втори, трети. Ясно е, че първият няма да има достатъчно гласове, за да направи сам правителство”, каза Емил Димитров-Ревизоро. „Големият проблем ще е с кризата на доверието”, смята той. „Първият няма да има достатъчно гласове, следователно трябва да има булка с някакъв чеиз. Ако вие ми кажете, че ще ме изберете, но предварително знам, че може да направите компромис с тези и тези, но аз го знам предварително, тогова ще съм информиран и мога да дам гласа си”, коментира Емил Димитров.

По публикацията работи: Пламена Сутева