Колко лева ще стане таксата за посещението при личните лекари?

blank
Снимка: Pixabay

По думите на общопрактикуващия лекар д-р Гергана Николова, се обсъжда потребителската такса за посещението при личните лекари да е между 5 и 8 лева. Тя посочи, че немалко хора са освободени от заплащане на такава такса.

Общопрактикуващият лекар коментира и темата за искането на по-високата такса при личните лекари. „Децата до 18 години, студентите, хората с хронични заболявания, които имат ТЕЛК – са освободени от такса. А това не е никак малка група. Сега кабинетите са пълни с деца. Държавата, която е социалната държава, на която всички плащаме данъци, когато извършва социални функции, трябва да ги извършва за своя сметка, а не за сметка на лекарите в България”, заяви доктор Николова в ефира на Нова телевизия

По думите ѝ се обсъжда вдигане на таксата между 5 и 8 лева за посещение. „Искаме или твърда цена или връщането на 1 процент от минималната работна заплата. Което е около 8 лева”, посочи тя.

Доктор Николова изрази възмущение от факта, как след като всяка година в есенно-зимния сезон се говори за това, че грипът идва – никога не сме подготвени. „В момента има смисъл да се постави антигрипна ваксина, но няма налични дози. За хората, които се страхуват от убождане и игли – има назална ваксина срещу грип. Тя е подходяща и за деца, и за възрастни, и има голяма ефективност”, подчерта тя.

По думите на доктор Николова ваксинационната програма срещу грип трябва да се разшири. „Тя трябва да обхване задължително децата“, посочи тя.

По публикацията работи: Пламена Сутева