Външният министър за Пендиков: Някои твърдят, че бил наркоман и че българките клубове се финансират от наркотрафик

blank
Кадър: Youtube/ RE:TV HD NEWS

Това коментира служебният външен министър на България Николай Милков, по отношение на пребития в Република Северна Македония Христиан Пендиков. По негови думи няма как да приемем тези твърдения и ще бъдат взети всички необходими мерки.

България ще вземе всички мерки по отношение на случая „Пендиков“ и те вече са в ход. Това заяви в ефира на БНТ служебният министър на външните работи Николай Милков.

Той каза, че когато се е случила атаката срещу Пендиков в РСМ, първоначално е имало стъписване и са признали на различни нива, че това е престъпление от омраза. След това са започнали да се прокрадват сценарии, че Пендиков „бил наркоман и наркодилър, а най-смелите твърдят, че българките клубове са места на организирана престъпност и че се финансират от наркотрафик“.

„Това е наратив, който не можем да споделяме и ще вземем всички мерки“, каза Милков.

Той вече е информирал на Съвет „Външни работи“ в Брюксел външните министри на страните членки на ЕС. Разпространен е до всички държави членки писмен меморандум по тези въпроси. Предстои да бъде направена среща у нас с всички посланици на държавите членки. Ще използват и други механизми, включително механизма на ОССЕ, които имат още наблюдаваща мисия в Скопие. Имаме инструментите на Съвета на Европа, уточни Милков.

По публикацията работи: Пламена Сутева