България

След новия закон в ЕС: Какви рискове крие консумацията на храна с насекоми?

Както вече Ви съобщихме вчера, нов закон разрешава добавянето на насекоми в храните на територията на Европейския съюз (ЕС). Припомняме, че е установено това, че над 2 млрд. души ядат насекоми в световен мащаб, като по този начин се намира решение на редица проблеми в хранително-вкусовата промишленост. Експерт заяви, че в състава на хранителния продукт трябва да бъде упоменато, че продуктът включва брашно от щурци, както и това, че то може да предизвика алергична реакция. Подобна реакция се получава и при хора с непоносимост към морски храни. Диетолог посочи, че опасностите, които се крият зад тези продукти са свързани с възможно отключване на алергии. Възможен е бум на автоимунните заболявания.

„Този закон разрешава производителите на хранителни продукти да включат в състава им брашно от щурци. Но той не разрешава на производителите на брашно от щурци да го предлагат на производителите на хранителни продукти. Все още само фермата във Виетнам има право да предлага брашно от щурци на европейските производители, така че да могат да го ползват в своите хранителни продукти“, обясни Кремена Дервенкова от Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми пред Bulgaria ON AIR.

Вече официално ще бъде законно да слагат щурци и ларви в храната ни

Гостът добави, че в състава на хранителния продукт трябва да бъде упоменато, че продуктът включва брашно от щурци, както и че то предизвиква алергична реакция, която се наблюдава най-вече при хора, които вече имат алергия към морски деликатеси и ракообразни.

„Хората приемат насекомите като вредители. Всъщност те са едни от най-пълноценните източници на протеини. Съдържат много полезни мазнини, фибри, витамин Б12, повече желязо от спанака и повече калций от млякото. Могат да бъдат много вкусни, според начина, по който се приготвят. Опитвала съм още 14 вида ядливи насекоми, съществуват над 2000 в цял свят“, каза още Дервенкова.

Тя изтъкна, че 70% от населението в България има непоносимост към млечни протеини и е нормално е да се очаква, че определена част няма да има поносимост и към други видове протеини.

„Много внимателно се изследва този продукт. 100 грама брашно съдържа между 60 и 70% грама чист протеин“, отбеляза Кремена Дервенкова.

Надя Китанова от Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми обясни как става преработването на щурците: оставят се 24 часа без храна, след това се замразяват при ниски температури, варят се около 5 минути, сушат се 3-4 часа на 100-120 градуса. 20 грама брашно от щурци е препоръчителна дневна доза за прием на протеин.

„Не само щурци, говори се за бръмбари, червеи… Още 8 вида насекоми, невключвани в храните до този момент“, коментира диетологът проф. Донка Байкова в ефира на „България сутрин“.

Проф. Байкова обаче подчерта опасността от алергии, които може да се отключат. Според нея се очаква бум на автоимунните заболявания.

„Нашата имунна система реагира със свръхреакция към нови компонентни на храната. Би трябвало да мине доста време, за да изградим ензими, които да разграждат тези протеини. Това става по дълъг биогенетичен път. Това ще бъдат по-евтини храни, ще ги слагат в хляб, тестени смеси, заместители на млечни продукти“, посочи диетологът и призна, че има резерви към добавянето на насекоми в храните.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • България

Какво да купите за подарък за Деня на Майката?

Празнуването на Деня на Майката може да се проведе по много различни начини, но е…

преди 1 месец
  • Спонсорирани

Мъжките суичъри в дамските тоалети – вижте защо са толкова популярни

Суитшъртите са толкова удобни и универсални дрехи, че може би ще искате да имате няколко…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Пазарувай от вкъщи бързо и удобно

Развитието на дигиталния свят бележи промени в редица аспекти от живота на хората и предоставя…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Маркучи за въздух: Какво трябва да знаем и как да изберем?

Маркучите за въздух са важен компонент, който има множество индустриални и домашни приложения. Те са…

преди 4 месеца
  • Спонсорирани

Обувки за детската градина: Осигурете комфорт и безопасност за вашето дете

Като родители ние винаги искаме най-доброто за нашите деца, особено когато става въпрос за тяхното…

преди 10 месеца
  • Спонсорирани

Защо да наемем компактна кола за краткосрочно пътуване

Наемането на автомобил за кратко пътуване предлага редица ползи, особено когато разполагаме с ограничено време,…

преди 10 месеца