Има много задържани в София след операция на МВР: Двама шофьори се сбили, спипан е извършител на домова кражба

54
Снимка: "Нова Вест"

От ОДМВР-София предоставиха за медия „Нова Вест“ резултати от проведена специализирана полицейска операция на територията на областта вчера (24 януари). Проверени са общо 1432 лица и 885 моторни превозни средства (МПС). В рамките на денонощие са задързани 39 души.

На 24 януари на територията, обслужвана от ОДМВР-София, се проведе специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност, ефективно опазване на обществения ред, осигуряване на полицейско присъствие в уязвими райони и спазване на Закона за движение по пътищата. В акцията участваха служители на ОДМВР-София и 11-те районни управления в състава й, екипи на жандармерията и представители на държавните контролни органи.

В рамките на операцията са проверени общо 1432 лица и 885 МПС. За срок до 24 часа са задържани 39 души. Съставени са 246 акта и 59 предупредителни протокола. Проверени са 28 пункта за метали, 33 заложни къщи, 20 автоморги и сервизи, 68 питейни заведения и 85 търговски обекта. За констатирани различни нарушения от други институции са съставени 20 акта.

По-характерни установени закононарушения:

РУ-Ихтиман: Около 9.50 часа, на ул. „Шипка“, от служители на районното управление в града съвместно с колегите им от икономическа полиция в областната дирекция е извършена проверка на лек автомобил „Фолксваген Кади“, управляван от местен жител. В товарния отсек служителите на реда установили пет 20-литрови туби, съдържащи жълта течност с мирис на нафта. Още една туба с 20 литра идентично съдържание е открита и при последвалата проверка на домашния адрес на водача. Установените общо 120 литра дизелово гориво са иззети от извиканите на място митнически служители.

Снимка: ОДМВР-София

РУ-Правец: Множество нарушения на трудовото и данъчното законодателство са констатирани при проверките на търговски обекти, извършени от служители на РУ-Правец, съвместно с Инспекцията по труда и НАП. В един от инспектираните обекти /за продажба на топли закуски/ е установено, че непълнолетно лице работи без сключен трудов договор. На работодателя е съставен предупредителен протокол по чл. 65 от ЗМВР, като му е разяснена и наказателната отговорност по чл. 192А, ал.1 от НК. От данъчните инспектори са съставени четири акта – за неиздаване на фискален бон при извършена контролна покупка, за разлика в наличността на касата, за липса на паспорт на фискалното устройство и отчетност. Наложена е принудителна административна мярка „запечатване на обект“ за срок до 30 дни. Акт е съставен от служителите на Инспекцията по труда и в заведение в града, където било установено лице, работещо като готвач, без сключен трудов договор.

РУ-Самоков: Около 11.30 часа от служители на РУ-Самоков и Регионалната дирекция по горите е извършена съвместна проверка на нерегламентиран обект за преработка на дървесина в с. Говедарци. Установено е съхранение на 0.5 кубика иглолистна фасонирана дървесина и 2 кубика иглолистни изрезки, немаркирани с производствена марка и без документи за произход. В непосредствена близост до имота са установени четири немаркирани иглолистни секции. От горските инспектори са съставени констативни протоколи и два акта. Дървесината е задържана и предадена за отговорно пазене. По случая е регистрирана преписка.

Съвместно със служители на Главна дирекция „Фискален контрол“ в НАП са инспектирани общо шест търговски обекта на територията, обслужвана от РУ-Самоков. За констатирани нарушения по чл. 7, ал.1 и чл. 27 от Наредба №18/2006 г. на Министерство на финансите са съставени три акта. Регистрирана е преписка по случая.

РУ-Костинброд: Около 11.30 часа в районното управление постъпил сигнал от служител на завод в града за възникнало сбиване между водачите на два автомобила. На място веднага били насочени полицейски служители, които установили, че единият мъж е влязъл в помещението на охраната, обърнал е диспенсър с вода, ритал и удрял с юмруци по вратата и стъклата на сградата и заплашвал с изваден нож опонента си. След незабавната намеса на униформените ситуацията бързо била овладяна, 26-годишният криминално проявен извършител – задържан, а ножът – иззет. По първоначални данни е установено, че около час по-рано в района на Божурище товарен автомобил „Мерцедес Спринтер“ е отнел предимство на лек автомобил „Субару“, в резултат на което водачът му няколко пъти е застигал и принуждавал буса да спре, а после нанасял удари с ръце по тялото и главата на другия шофьор. Двамата мъже са тествани за употреба на алкохол и наркотици; резултатите им са отрицателни. По случая е образувано бързо производство за извършено престъпление по чл. 325, ал.3 от НК.

РУ-Ботевград: Криминалисти задържаха по „горещи следи“ извършител на домова кражба. На 23 януари собственик алармирал в полицията за извършена кражба на електроуреди, машини и инструменти от негов имот в града. В резултат на предприетите незабавни оперативно-издирвателни действия криминалистите от районното управление влезли в дирите на автора на престъпното посегателство и отнетите от него вещи – акумулаторен прободен трион, акумулаторен ръчен циркуляр, електрическа резачка, електрически тример, електрически ъглошлайф, бензинов тример, перфоратор, електрическа косачка, акумулаторен ъглошлайф и акумулаторен пробивен трион. Част от инструментите служителите на реда открили в дома му, останалите – на други адреси в града. 25-годишният криминално проявен ботевградчанин направил пълни самопризнания и е задържан за срок до 24 часа. Работата по пълното документиране на случая продължава.

РУ-Костенец: Около 16.30 часа автопатрул спрял за проверка в с. Костенец лек автомобил „УАЗ“, управляван от жител на селото. В товарния отсек униформените установили около 2.5 кубика дъбова дървесина без контролна горска марка и превозен билет. Незаконно добитата дървесина и автомобила са иззети от извиканите на място горски инспектори. Водачът е задържан за срок до 24 часа; съставен му е акт. По случая е регистрирана преписка за извършено престъпление по чл. 235 от НК.

В хода на операцията са задържани и водачи, употребили наркотични вещества. Първи в полезрението на полицейските служители попаднал жител на Своге. Управляваният от него товарен автомобил „Рено Трафик“ бил спрян за проверка около 9.35 часа на ул. „Дунав“. Водачът е задържан, след като при тестването му за употреба на наркотични и упойващи вещества, в пробата му било отчетено наличие на канабис.

Минути след 10 часа нарушител на пътя задържали и ботевградските полицаи. При извършена проверка на лек автомобил „Опел Астра“ униформените тествали водача за употреба на наркотични вещества, при което в пробата на столичанина било отчетено наличие на кокаин. Срещу двамата задържани са образувани бързи производства за извършено престъпление по чл. 343Б, ал.3 от НК.

За срок до 72 часа в ареста остава чужденец, шофирал след употреба на наркотици в курорта Боровец. Бързото производство срещу нарушителя е образувано на 20 януари, след като при проверка на лек автомобил „Фолксваген Голф“, полицаите тествали водача с техническо средство, което отчело употреба на канабис. Вчера на извършителя е повдигнато обвинение и мярката му за задържане е удължена за срок до 72 часа.

Пътен инцидент:

Около 7.35 часа вчера, по време на патрулиране, полицейски екип установява възникнало пътнотранспортно произшествие на пътя от с. Радуил към курорта Боровец. При огледа на местопроизшествието е установено, че са катастрофирали два леки автомобила. Пътничка от единия е транспортирана в болница със счупена гръдна кост, без опасност за живота. По случая е образувано досъдебно производство.